Звънят по телефона за ”забравени” данъци

Звънят по телефона за ”забравени” данъци

Съдия в едно от районните съдилища в Североизточна България „забравил” да плати 1200 данък върху доходите си за 2009 г.

Служителите в кол центъра на НАП го потърсили по телефона в съдилището, за да му напомнят за дълга и да го помолят да се издължи към хазната, съобщиха от приходната агенция.

Общо над 130 000 телефонни консултации са провели от началото на годината служителите на Информационния център на НАП.

На телефон 0700 18 700 всеки делничен ден от 9 до 17,30 ч. гражданите и фирмите могат да получат компетентен съвет за данъците и осигурителните вноски. Обаждането е на цената на градски разговор за цялата страна. Освен по телефона, експертен съвет може да се поиска и на електронната поща на центъра infocenter@nra.bg.

Сигнали за корупция също могат да се подават на посочените телефон и електронна поща. Освен да дават консултации и информация за данъчните изисквания, експертите в колцентъра на НАП провеждат и така наречените изходящи кампании за събиране на закъснели плащания. До момента са приключили две такива инициативи, като от 538 длъжници са събрани над 14,7 млн. лв. след позвъняване по телефона или изпратен СМС.

Подобна телефонна кампания за събиране на просрочени задължения тече и в момента. 898 фирми и граждани, които дължат на бюджета над 5 млн. лв. ще бъдат потърсени лично по телефона от служител на НАП.

На длъжниците, които имат временни финансови затруднения ще бъдат предложени възможности за плащане на части. Срещу онези лица, които без основателна причина не предприемат нищо за уреждане на дълговете си към НАП в едноседмичен срок от обаждането, ще започне процедура за принудително събиране.

Вирни се горе