Златоградчани изпратиха проби от водата на р.Върбица в Гърция

Златоградчани изпратиха проби от водата на р.Върбица в Гърция

Жители на Златоград са взели проби от река Върбица и са ги изпратили за анализ в гръцка лаборатория. Това се е случило, веднага след като няколко български институции излязоха с категорично становище, че водата е годна за консумация, въпреки замътването ѝ от хвостохранилището „Ерма река“. Хората очакват с нетърпение резултатите, за да ги сравнят с тези от лабораториите в Смолян и Хасково.

Проблемът с река Върбица нашумя в началото на февруари, когато заради замърсяването бе спряна временно и работата на обогатителната фабрика. Миналата седмица реката отново посивя. Веднага след това в Златоград стартира и петиция, с която хората искат решаване на проблема и прекратяване на замърсяването на водите.

Кметът на Златоград Мирослав Янчев заяви, че са извършвани няколко паралелни изследвания на пробите от река Върбица в различни акредитирани лаборатории и изнесе последните резултати за състоянието на водата, според които тя е с нормални показатели. Янчев сподели, че все пак ще се обсъдят варианти за алтернативно водоснабдяване, като изрази готовност да стартира и проект за изграждане на Пречиствателна станция за питейни води.

Вирни се горе