Златаровска седмица започва в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” – Смолян

Златаровска седмица започва в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” – Смолян

Златаровска седмица, наситена с много прояви, започва в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” – Смолян.

Вчера в учебното заведение се проведе традиционния турнир по шах за ученици от 5 до 7 клас, под надслов „Не на онлайн тормоза". В надпреварите победител стана Димитър Исаков от 7-ми клас.

За следващата седмица са предвидени изготвяне на табла, дипляни и постери. Петокласниците пък ще подготвят проекти на тема „Водата – скритото богатство на България”, които ще бъдат подредени в специален кът. Като истински последователи на проф. д-р Асен Златаров, седем ученици от училището ще вземат участие в областния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда, която ще се проведе следващата седмица в Смолян.

Тържеството по повод патронния празник на ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” ще бъде на 15 февруари от 13.30 часа. В програмата ще участват талантливите ученици на 2-ро училище, които ще рецитират, пеят и свирят на различни музикални инструменти.

Тази година, по решение на ръководството на учебното заведение, отличията „Златаровска стипендия” – за ученици от 5 до 7 клас, и „Млад Златаровец” – за учениците от 4 клас, ще бъдат връчени в навечерието на 24 май – Денят на славянската писменост и българската култура. Наградите ще бъдат за цялостен успех на децата, за дисциплина, участия в състезания, олимпиади и извънкласни занимания. Званията и наградите се печелят всяка година само от един победител във всяка категория. Техните снимки и имената им с гордост стоят до почетния портрет на проф. д-р Асен Златаров.

На 16 февруари се навършват 134 години от рождението на Асен Златаров – учен с енциклопедични знания в областта на химията, биологията, физиката, медицината, философията, филологията и литературата, оставил трайни следи в съзнанието на няколко поколения.

”Човек е роден, за да служи на живота в името на човека. Идеал не може да бъде ритането на топка, стройното маршируване или викането долу и горе. Идеал е идеята за истината, за хубавото, за доброто. Към тях трябва да се насочи душата на младежта, защото тя е съкровището на човечеството, най-свидния негов цвят и най-съкровената му надежда.” Това е заръчал патронът на училището проф. Асен Златаров. Днес ръководството и учителският екип на Второ училище се стараят да осъществяват това.

Вирни се горе