Жителите на Устово не са против развитието на икономиката в региона, но искат да живеят в екологично чиста среда

 Жителите на Устово не са против развитието на икономиката в региона, но искат да живеят в екологично чиста среда

Жителите на смолянския квартал „Устово” не са против развитието на икономиката в региона, но искат да живеят в екологично чиста среда. Това заяви отново днес на среща с медиите доц. Христо Гиневски -председател на Инициативния комитет за защита на интересите на живеещите в квартал „Устово”. „Никой обаче не поема отговорност. Институциите РИОСВ, РЗИ, както и строителния надзор, да кажат екологично съобразен ли е този строеж. Реакцията им е отчайваща. Пълно безхаберие към строителството на един обект, който ще има отрицателно въздействие не само в Устово. Екоминистерството ни е дало неадекватен, повърхностен, несъобразен с конкретната ситуация отговор", коментира Гиневски. “Ние искаме независима екологична експертиза, която да каже ще има ли замърсяване или няма да има, и кой ще застане зад тази позиция пред хората в квартала”, попита председателя на Инициативния комитет. "Няма доклад за оценка на риска за здравето на живущите в квартала, а само доклад за въздействието на околната среда. Нека собствениците ако имат достойнство да застанат пред нас, призова д-р Гаров от Инициативния комитет.

Много несъответствия има в отговора и на РИОСВ-Смолян до “Бара Груп” ЕООД относно уведомление за изменение на инвестиционно намерение за изграждане на “Централа за производство на електрическа енергия от биомаса”, съобщиха от Инициативния комитет. Реализирането на така предложеното изменение няма да се отрази на опазването на флората, фауната, дивите птици, мечките и др. според документа и забележете – нищо за хората, които се намират на 200 метра от площадката на централата, недоумяват живущите в квартала.

Инициативният комитет е ангажирал депутатите от Устово д-р Даниела Дариткова и Петър Кадиев да направят парламентарно питане по този въпрос след като бъде сформирано правителство. След това ако няма развитие по проблема жителите на квартала ще продължат протестите, като блокират пътя не за 20 минути, а за два часа, посочи доц. Христо Гиневски.

Вирни се горе