Жители на Смолян пак излизат на протест срещу строителството на ТЕЦ

Жители на Смолян пак излизат на протест срещу строителството на ТЕЦ

Утре жители на квартал Устово в Смолян излизат на пореден протест срещу строителството на топлоелектрическа централа с биомаса в квартала, като затворят за половин час главния път към Пловдив и Гърция, съобщи „Фокус”, позовавайки се на доц. Христо Гиневски – председател на Инициативния комитет за защита на интересите на живеещите в квартал Устово.

Протестиращите ще се съберат на протестен митинг на площада в квартала в 11:00 ч. След приключването на митинга ще застанат на пътя и ще спрат движението на автомобилите и в двете посоки за половин час.

Доц. Гиневски подчерта, че мярката е крайна, но се надява, че този път ще привлекат вниманието на отговорни институции, да обърнат по-сериозно внимание на притесненията, които имат жителите по повод строителството на ТЕЦ-а в рамките на самия квартал.

„Стигаме отново до тази крайна мярка, поради факта, че вече три-четири месеца водим една безуспешна битка с различните институции, които имат отношение към този проблем. Получаваме неангажиращи отговори без никой да се наема да каже вредна ли е тази централа за здравето на хората или не е вредна. Ние заявихме, че ако някоя от отговорните институции кажат, че централата не е вредна, ние спираме с протестите, но никой не идва да каже точно това, което показва, че и те самите се съмняват, а какво остава за населението тук”, подчерта доц. Гиневски.

За втори път тази година се стига в квартала до гражданско неподчинение и до затварянето на главния път към Пловдив и Гърция. На 22 септември, в Деня на независимостта кварталът масово въстана срещу строителството на топлоелектрическата централа и за 10 минути блокираха главния път към Пловдив и Гърция. Сега ще спрат движението за половин час.

Вирни се горе