Жена от Долен с фалшив стаж пише до президента

Жена от Долен с фалшив стаж пише до президента

Айше Мюмюн Мемиш е сред 15-те жители на село Долен, които получили право на пенсии неправомерно, с фалшив стаж,пише “Златоградски вестник”.

Това станало известно, след като през 2009 г. от НОИ засичат серия от случаи на хора с надписан трудов стаж по фалшиви удостоверения, че са работили в смолянската фирма „Перелик“. До 1989 г. това предприятие е като нашето „Горубсо” и има над 3 хиляди работници в осем поделения в Смолян и региона. Измамата става ясна от документацията на предприятието, след като попаднала за проверка от РУСО (Регионално управление за социално осигуряване).

Бивша чиновничка там е издавала фалшивите удостоверения, вероятно срещу заплащане и срещу нея е заведено дело за документни престъпления. Част от предадените на съда пък възползвали се от престъплението, вече връщат надвзетите суми.

Пенсионерката Айше Мемиш от Долен изпратила молба до президента Росен Плевнелиев да й опрости 18 хил. лв. задължения към държавата за надвзета от нея пенсия. Наскоро ОбС в Златоград реши да подкрепи молбата на възрастната жена до президента – семейството й живее в пълна бедност, голяма част от пенсията й е спряна, съпругът й е с малка пенсия, а синовете й са безработни.

Вирни се горе