Земеделското министерство предлага два варианта за националните доплащания на тютюнопроизводителите

Земеделското министерство предлага два варианта за националните доплащания на тютюнопроизводителите

От Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България съобщиха, че се е реализирал официален контакт между председателя на съсловната организация Асен Кичуков и земеделския министър проф.д-р Христо Бозуков.

От МЗХ са дали варианти на тютюнопроизводителите за изплащане на преходната национална помощ, известна като средствата от референтния период.

При първият, сумите се предвиждат да бъдат изплатени по график до края на оставащите 4 дни от месец април 2017 година.

Вторият вариант е сумите да постъпят по банковите сметки на стопаните, след като бъде гласуван новото правителство с премиер Бойко Борисов, което означава между 06.05 и 11.05.

Важно е да се отбележи, че още през март и април тютюнопроизводителите са направили разходи за консумативи, инвентар, заплати, осигуровки и плащания по кредити. Вторият вариант не е приемлив, което може да предизвика недоволство и дори протести, защото текущите плащания на собствениците на площи и складови бази вървят по пера и недоволството е огромно, твърдят от бранша.

На 22.04.2017 г. на общонационално събрание в град Първомай фермери от всички съсловни организации взеха решение за учредяване на Обединено земеделско сдружение “България”.

Целта на реалните стопани, към коите се числят пчеларите, лозарите, винарите, животновъдите, тютюнджиите, птицевъдите, пенсионерските сдружения, структури на БЗНС “Никола Петков” и др. регионални обществени организации, е запазване и развитие на селските региони, спиране на обезкървяването на селското стопанство и абсолютно въвеждане на иновации и модерни методи в този сектор, съобщиха от Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България.

Събранията са пред препълнени зали в Първомай, Смолян, Казанлък, Сливен, Силистра, Русе, Ловеч, Хасково, Кърджали, Гоце Делчев, Благоевград, Неделино, Доспат и др., допълниха от ОЗС “България”.

Вирни се горе