Зацветяват и озеленяват близо 100 декара паркови площи в Смолян

Зацветяват и озеленяват близо 100 декара паркови площи в Смолян

В Смолян започнаха дейностите по озеленяване и зацветяване, съобщи ландшафтният архитект на фирма „Титан Клинър” инж.Людмил Гочев. Служители по озеленяването изрязват и почистват храстите, разположени в района на Новия център и административните сгради.

Заради тежката зима много от храстите са увредени и пречупени, което налага те да се изрежат по-ниско. Инж. Гочев обясни, че това ще се отрази добре на растенията, които са стари и подрасли. От 12 март служителите към фирмата ще започнат и окастряне на дърветата по пешеходните зони и главните улици с помощта на специализиран автомобил – вишка. След пълното стопяване на снега ще започне и грапене на тревните площи, за да се почистят от суха трева и шума, а това от своя страна ще спомогне за нормалния растеж на тревата.

Тази година се предвижда и подхранване на зелените площи с изкуствена тор. Зелените зони, поддържани от „Титан Клинър” са над 50 декара. С направата на новите детски площадки, както и праковото оформление около блоковете на „Бяло море” и ж.к. „Прогресите” обаче площите ще скочат двойно. Инж. Гочев каза още, че заради тежката зима, тази година пролетното зацветяване ще започне по-късно от обичайното. „В предишни години засаждането на пролетните цветя започваше от средата на март, но сега планираме първите пролетни цветя да се засадят в края на месеца”, отбеляза той.

Фирмата поддържа над 800кв. м. цветни зони в целия град. Направен е и доклад с предложения до общината относно зацветяването и видовете цветя, с които да се покрият жардиниерите. Очаква се до 10 дни общината да съгласува предложението, за да може материалът да бъде поръчан от разсадниците в страната. До края на годината ще са готови и първите количества биотор, която „Титан” произвежда в специални компостери в града.

В зелените зони на Смолян са разположени 50 паркови компостера, а още 150 в различните квартали. Там се събират растителни отпадъци, след чието гниене се получава маса, която е изключително благоприятна за обогатяване на зелените зони и засаждането на цветя. Методът спомага и по-малко отпадъци да отиват на регионалното сметище.

Вирни се горе