Засилено полицейско присъствие по време на празниците

Засилено полицейско присъствие по време на празниците

Засилено полицейско присъствие ще има по време на празниците съобщиха от полицията.

Във връзка с предстоящите празници – 1 и 6 май 2010г и поредните почивни дни от 6 до 9 май, се очаква значително повишаване интензивността на движението по автомагистралите и основните пътища и нарастване на предпоставките за задръствания, образуване на бавнодвижещи се колони, както и за характерни тежки пътнотранспортни произшествия. С цел осигуряване на по-добра пропускателна способност на натоварените пътища и осигуряване безопасността на движението на територията, обслужвана от ОД МВР – Смолян ще се извърши:

  • Ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие, контрол и регулиране на движението на най-натоварените участъци в периодите с максимално висока интензивност на автомобилните потоци, с цел предотвратяване на задръствания и увеличаване на пропускателната способност.

  • В пътния контрол ще се акцентира основно на управлението на МПС след употреба на алкохол и без правоспособност. Спрямо нарушителите на правилата за движение ще се действа безкомпромисно и ще се прилагат строги законови административно-наказателни санкции.

По време на празници, свързаните с тях поредни почивни дни и през пролетния сезон нарастват опасностите за тежки пътни злополуки поради: значително увеличената интензивност на движението, образуване на колони и задръствания; неравности и повреди на пътните платна и банкети; включване в движението на много велосипедисти, мотоциклетисти и мотопедисти, каруци и селскостопанска техника; управление от водачи с малък опит и без правоспособност; превишаване на разрешените скорости и рискови изпреварвания; повишена рискова склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние; традиционна недисциплинираност на водачи и пешеходци. Основните рискови през периода са:

Увеличена интензивност на движение и предприемане на пътувания на дълги разстояния от голям процент от собствениците на леки автомобили, немалко от тях шофиращи нередовно и с малък опит и стаж; разнородни автомобилни потоци /бързи и бавни автомобили/, образуване на колони, което е причина за значително увеличено напрежение у водачите и предприемане на висок брой рискови изпреварвания;

  • склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние;

  • управление на автомобили от неправоспособни и употребили алкохол шофьори, возещи младежки компании, и традиционна пасивност към големия риск от страна на техните близки и спътници;

  • занижена бдителност и пасивност от родители и приятели, предоставящи на неправоспособните си деца управлявлението на моторни превозни средства.

Управлението на автомобили и мотоциклети в нетрезво състояние, след употреба на големи количества алкохол във вечерните и нощни часове, както и движението с превишена скорост и предприемане на рискови изпреварвания са основни причини за поредица злополуки с жертви и ранени в този период на годината. Най-често загиват или са ранявани тежко пътниците, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни и неправоспособни шофьори.

В интерес на Вашата и сигурността на Вашите близки и приятели, “Пътна полиция” Ви предлага да имате предвид следните препоръки:

  • Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.

  • Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът Ви е с износени гуми. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

  • Зад волана по дългия маршрут трябва да е най-опитният водач от семейството /компанията/.

  • Не си определяйте и не договаряйте предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.

  • Преди пътувания с автомобила – на гости или към заведение – предварително определете водач от компанията, който ще ви вози, и със сигурност ще остане трезвен през цялото време, до завръщането.

  • Имайте предвид, че след употреба на алкохол, като собственик на автомобила, лесно можете да направите опасен компромис и да предоставите управлението на автомобила на неправоспособен или на пийнал водач като Вас. Ако сте склонен да направите това, както и да седнете зад волана, по-добре е още преди да сте пил алкохол да предоставите ключовете на автомобила на съпругата или на човек, който не би допуснал това нарушение.

  • Скрийте автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност Вашият неправоспособен син или дъщеря да подкарат автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели. Възпрепятствайте и управление на мотоциклети, мотопеди и скутери от неправоспособни.

  • При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата Ви в автомобила пред Вашия.

  • При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не изпреварвайте докато не възникне необходимата благоприятна ситуация с добра видимост напред.

  • При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а само ще усложнят ситуацията.

  • Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

  • При образуване на колона на автомагистрала, Вие сте длъжни да не заемате аварийната лента, за да има достъп за линейки , автомобили на полицията и пътните органи.

  • Ако водачът, който Ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и Вие.

  • При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да можете да спрете в зоната на видимостта пред Вас.Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите едва на броени метри пред автомобила.

  • При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел. 166 или 112 за вземане на допълнителни мерки. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.

  • Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много разсеяни и недисциплинирани пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние, както и деца. Те могат внезапно да се появят пред автомобила.

  • При топлото време децата Ви ще пожелаят да играят и карат велосипеди навън. Не им забранявайте, но им определете безопасно място за това, като не ги оставяте без надзор.

  • В населено място и близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат неправоспособни мотоциклетисти и мотопедисти, несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.

  • Не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване, което води до сънливост.

  • Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи /седалки и столчета/, задължителни по Закона за движението по пътищата.

  • Заради множеството появили се през зимата неравности и дупки се движете със скорост, която да ви позволи да забележите навреме опасното препятствие и да реагирате.

  • Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове и наводнено платно при дъжд – тогава неравностите са пълни с вода и са трудно забележими. При заслепяващ ефект от насрещни фарове, намалете до минимум скоростта.

  • Не се опитвайте да криволичите по платното за избягване на неравности – много вероятно е да загубите управлението и да попаднете в челен удар с насрещен автомобил, преобръщане или блъскане в крайпътно препятствие.

  • По много пътища липсва хоризонтална маркировка, заличена през зимата. Това влошава значително ориентацията при шофиране на фарове, най-вече при мокра настилка. За да не напуснете платното и предотвратите блъскане на неправилно движещ се пешеходец в тъмни дрехи или удар в препятствие на платното, в такива условия се движете предпазливо, със скорост, която да Ви позволи спиране в зоната на видимостта.

  • По обилно наводнени пътни платна се движете със значително намалена скорост. Ако гумите са поизносени, има заплаха от т. нар. “аквапланинг” – автомобилът да стане неуправляем върху водния клин между гумите и настилката.

  • Много пътища след зимата са с изровени от валежите банкети, по-ниски от нивото на настилката. Шофирайте на завоите с такава скорост, която да изключва слизане с десните колела на ниския банкет.

  • При движение по хлъзгави настилки увеличете двойно дистанцията от автомобила пред вас, за да избегнете сблъсък, в случай че водачът му рязко задейства спирачките.

  • От обилните валежи по пътните платна са изнесени камъчета, пясък, тиня, които рязко намаляват сцеплението на гумите с настилката, което е особено опасно за мотоциклетисти и мотопедисти. Товарни автомобили, трактори, селскостопански машини в селата и край тях, както и близо до близо до строежи, изнасят кал при излизане от странични пътища. Управлявайте предпазливо и със значително намалена скорост при вероятност от навлизане в такива участъци,съобщават от отдел ПЪТНА ПОЛИЦИЯ” – ГД “ОХРАНИТЕЛНА ПОЛИЦИЯ” Смолян.

Вирни се горе