Защо е нужно Митрополията да помага на учителите

 Защо е нужно Митрополията да помага на учителите

Пловдивска Св. Митрополия за 5 месеца организира и проведе две срещи на учителите по православие в манастира „Св. св. Кирик и Юлита“ и поклонническо пътуване до Гърция. С една цел: да се опознаят взаимно и да се заздрави връзката духовенство – педагози. Оказа се, че учителите са жадували подобно нещо и се видяха значими в общото дело да се възпитават правилно съвременните деца в изконната ни вяра. Видяха се поласкани, че им се зачита труда, че чуха думите на митрополит Николай: „Имам ви за свои братя и сестри, имам ви за свои съработници.“ На първата среща през юни с 22 доклада и съобщения, с презентации и изложби бяха представени добрите практики в обучението по Религия-Православие в клас и вероучение в неделните училища в Епархията. Всеки може да ползва опита на другия, така добрите практики се размножават и епархийският екип от учители се чувства по-сигурен. В епархията работят 235 групи по религия, освен неделните училища. На всички деца са осигурени от Митрополията учебни материали. Културно-просветният отдел само за тези няколко месеца разви грижа, непозната по обем досега. На конференцията през юни митрополит Николай връчи на учителите Благодарствена грамота „за апостолската им работа в съвременните условия да запалват в сърцата на учениците си нетленната светлина на Христовото богопознание“. Втората среща бе за повишаване на квалификацията на учителите. Лектори в тридневното обучение-семинар в манастира „Св. св. Кирик и Юлита“ бяха духовници и служители на Митрополията – викарият на митрополит Николай епископ Арсений и епархийският духовен надзорник свещеноиконом Виктор Христев, свещеник Георги Гугов, презвитера Теодора Йосифова, презвитера Анна Паралингова – иконограф, и презвитера Румяна Зяпкова. Проследена бе библейската история от създаване на Вселената и първите хора Адам и Ева до Новия завет и Възкресението на Иисус Христос и защо е нужно в днешно време да живеем, спазвайки 10-те Божи заповеди, върху които се крепи целият свят. Специални часове бяха предвидени за иконописта, църковната утвар, светата Литургия, Христовите притчи. Лекторите показаха, че строго каноничните правила и текстове могат да се преподават в достъпна форма, увлекателно, дори интригуващо. Което за учителите бе отличен пример. Третата среща бе тридневно поклонническо пътуване до Гърция /Верия, Серес, Катерини/ като духовен връх за годината на учителите, като духовен подарък, който ще вдъхновява за дълго време. То се проведе с благословението на Пловдивския митрополит Николай. Ръководителят на групата протойерей Емил Паралингов и преводачката презвитера Анна Паралингова показаха модел за тихо, красиво, смирено и радостно общуване с Божиите истини и светините, полезно сработване с поклонниците.

Във Верия учителите по православие бяха запознати с делото и чудотворствата на съвременния светец изповедник Симферополски епископ Лука, за който монах Давид от м-ра „Панагия Довра”, където се строи величествен храм, посветен на светителя, каза: „Бог като добър родител му дал дарове, с които да ни помага, както е дал дарове и на всички светии. Свети Лука бил чуден лекар, да се обърнем към него като към лекар и светец и той ще ни чуе…“ Поклониха се пред мощите на Св. Мина, на гроба на преп. Антоний Верейски, на мястото, където за първи е проповядвал във Верия св. ап. Павел. Докоснаха се в манастира от 9 век „Св. Йоан Предтеча“ до светите мощи на св. Григорий Палама и св. Дионисий, до светата глава на св. Климент Охридски, за която йеродякон Макарий сподели, че по време не Литургия излъчвала благоухание.

Предразполагаща бе срещата с игумена на м-ра „Св. Иоан Предтеча” Порфирий, който в поучителна беседа с учителите каза, че Църквата не се е разделила с отделянето на римокатолиците и появата на протестантизма, а че те са сменили пътя си. И направи сравнение с маслината. Ако почистваш и пазиш дървото и корена му, винаги ще има добри маслини. В този смисъл трябва да се поучават децата – да знаят православния си корен и да пазят дървото. Този манастир е свързан и с други български светии – св. Теодосий Търновси и св. Патриарх Евтимий, посочи игуменът. Нека децата да знаят, че те носят тяхната кръв и да ги възлюбят, така ще възлюбят и църквата. Извънредно бе включен в маршрута и Катерини – града, в който по същото време бе донесен за поклонение от Атон Поясът на Света Богородица. Ръководителят на поклонниците отец Емил бе решил да изненада православните българки със среща, която няма да се забрави никога – среща с Божията Майка и честния й Пояс, чийто чудеса са неизброими. Затаяване на дъх, милост, поклони, сълзи, благодарност, радост…

В Гърция, а и в други едноверни страни, българинът разбира, че православието няма граници и бариери. Иконите сияят еднакво. Светата Литургия облива с благодат и мир еднакво. Песнопенията те подканят да се включиш в действие, защото ти е познато. Именно в това е ползата на богослужението – възвишеното преживяване, новият усет всеки път за познатите истини, спонтанното желание да искаш още и още да бъдеш потопен в тази атмосфера. И да се зарадваш, че български свещеник участва не само като гост, а като свой и равен в Литургията. Както отец Емил. Ето защо е нужно Митрополията да помага на учителите. Не само срещите, не само поклонническите пътувания, не само светите мощи трогват сърцето, а миговете, в които човек открива в себе си, че има непокътната чистота, която иска да я посвети на Бога. Иска с нея да благодари на всички, които му помагат да върви по Божия път.

Росица Примовска

Юни:

0605 – Митрополит Николай с учителите по Православие, на които връчи Благодарствени грамоти за апостолската им работа.

Септември:

2095 – Един от лекторите в квалификационния курс с учителите – епископ Арсений беседва с тях.

Октомври-ноември:

0364 – Мястото, където за първи път е проповядвал във Верия св. Ап. Павел. 2825 – Поклон пред светата глава на св. Климент Охридски в манастира „Св. Йоан Предтеча“ – Верия.

Росица Примовска

Вирни се горе