Заради зачестили пожари: Областният обяви пожароопасния сезон

Заради зачестили пожари: Областният обяви пожароопасния сезон

В последните няколко дни зачестиха пожарите в земеделските имоти в близост до горските територии. Сухото и топло време благоприятствува за възникване и развитие на пожари, алармират от ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян. В тази връзка и на основание чл.137, ал. 1 от Закона за горите Областния управител със своя заповед е обявил времето от 20.03.2014 г. до 31.10.2014 г. за пожароопасен сезон в горските територии на област Смолян.

Прогнозата за слънчево и топло време през следващите почивни дни ще създаде благоприятни условия хората да почистват нивите и градините си.

В тази връзка Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” Смолян, призовава гражданите:

  • Да бъдат внимателни при извършване на земеделски дейности в поземлените имоти, съседни на горския фонд.

  • Почистването на земеделските земи от сухи треви, листна маса и други горими отпадъци да се извършва само по механичен начин, без изгаряне.

  • Напомняме, че е ЗАБРАНЕНО изгарянето на суха трева и растителни отпадъци в земеделските земи, по слогове, крайпътни ивици и други площи.

  • Нарушаването на противопожарните правила и небрежното използване на открит огън, може да доведе до сериозни пожари.

При забелязване признаци на пожар или други опасности, в които се застрашава живота на хората, незабавно звънете на телефон 112!

Вирни се горе