Започват Коледните пости

Започват Коледните пости

От днес започват 40-дневните Коледни пости, които свършват на 24 декември – Бъдни вечер. Постът се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата – Великденския пост. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Исус Христос.

Забранени по време на Коледните пости са животинските храни- месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Позволени са обаче морските храни като миди, скариди и други морски дарове. Олио и вино може да употребява без сряда и петък. На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и вино.

Основната цел на поста е, като потискаме желанията на тялото, да възстановим нарушената хармония между духовното и плътското в себе си. В този период организмът се освобождава от токсични остатъци. Повлиява се благотворно състоянието на кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците, стомаха, червата и други органи и системи.

При здравословен проблем обаче е разумно ограниченията в храненето да се прилагат след предварителна консултация с лекар, за да се избегнат нежелани последици. Това се отнася и до захранването от финала на постите до новогодишната вечер.

Венчавките се забрананяват от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление – Йордановден.

Вирни се горе