Започва традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Започва традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

На пресконференция днес Началникът на сектор “Пътна полиция” – гр. Смолян – г-н Делев представи мерките, които ОДМВР – Смолян е предприела във връзка с предстоящото откриване на учебната 2014/2015 година. За ограничаване на предпоставките за пътни злополуки с една от най-уязвимите групи участници в движението по пътищата – децата, през рисковия период в началото на новата учебна година за времето от 08. 09. 2014 г. до 31. 10. 2014 г. се организира и провежда традиционната „Акция на полицията “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Акцията стартира от днес с обявяването на седмицата от 08 до 14-ти септември 2014 г. за „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“. Децата са особено уязвими на пътя. Най-малките ученици – първокласниците за пръв път ще отиват и ще се връщат от училище. Децата от началния курс и по-горните класове се налага да се адаптират след ваканцията, през която са загубили навици и рефлекси за безопасно придвижване по оживени улици по маршрута до училище и обратно. С цел обезпечаване на обществения ред, безопасността на движението, недопускане извършването на престъпления в районите на детските и учебните заведения и прилежащите им територии, както и за да се осигури безопасност на учениците по време на учебния процес са предприети следните мерки:

  • Проведена бе среща с инспектората по образованието (РИО) към Министерство на образованието и науката за набелязване на съвместни действия по организиране началото на новата учебна година и провеждането на първия учебен ден, с цел недопускане на правонарушения. Както и предишни години ще се изготвят графици за изнасяне на беседи по пътна безопасност от униформени служители на “Пътна полиция” пред децата от детските градини, както и пред учениците. Една част от беседите ще се проведат в училищата, а останалите в обособения кабинет по безопасност на движението в сектор “Пътна полиция”.

  • Началниците на РУП в областта са провели подобни срещи с директорите на всички училища и детски градини на обслужваната територия, като на тези срещи са съгласувани съвместните действия по обезпечаването на обществения ред и сигурността в районите на учебните и детски заведения. Извършени са охранителни проверки на сградите на всички учебни заведения в Областта, като при констатиране на пропуски, свързани с охраната и пропускателния режим своевременно се изпращат уведомителни писма съгласно разпоредбите на чл. 66, ал. 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи за отстраняване на пропуските и предприемане на допълнителни мерки за охрана и сигурност. Такива пропуски до този момент не са констатирани. Обсъдени са възможностите за допълнителни мерки за физическата защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. При проведените инструктажи на лицата, отговарящи за пропускателния режим в учебните заведения, е обърнато особено внимание да се следи за лица със съмнително поведение в и около обектите и да се затегне пропускателния режим. Уточнени са начините за бърза връзка между училищните ръководства и РУП. В срещите са участвали и Полицейските и младши полицейските инспектори (ПИ и МлПИ) и инспекторите от Детска педагогическа стая. На директорите на училищата и детските градини са предоставени списъци с имената и телефоните на ПИ и МлПИ, обслужващи територията, на която се намира съответното учебно заведение.

  • Във връзка с обявяването на седмицата за превенция в районите на всички детски и учебни заведения, инспекторите от сектор ”Пътна полиция” и инспекторите “Пътен контрол” в РУП, съвместно с представители на общините и кметствата, са извършили оглед на състоянието на сигнализацията с пътни знаци, маркировката, уличното осветление, средствата за принудителното намаляване на скоростта, предпазните огради и парапети, пешеходните ограждения и обезопасяването на входовете на всички детските градини и училищата. Изготвени са съответните предписания до ръководителите на отговорните служби за отстраняване на недостатъците. В повечето общини вече е започнало освежаване на маркировката, приоритетно в районите около училищата. е извършен оглед на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради на детските градини и училищата и пешеходните ограждения и обезопасяването на входовете на всички детските градини и училищата.

  • Завишен е контролът в питейни и увеселителни заведения по отношение на спазване на изискванията за пребиваване на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и продажбата на алкохолни напитки, тютюн и тютюневи изделия на лица под 18 години. ОД МВР – Смолян ще извършва засилен контрол по това направление през цялата учебна година.

  • Предприемат се превантивни мерки за недопускане разпространението на наркотични вещества в районите на училища и на местата с масово събиране на малолетни и непълнолетни, детски площадки, увеселителни паркове и др.

  • По време на специализираната полицейска операция на тема “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” ще се осъществява засилен контрол в училищните райони за спазване от водачите на МПС на предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки, както и на спазване на правилата за пресичане от пешеходците. През първия учебен ден и по време на акцията, а и през цялата учебна година в часови графици, с цел недопускане на ПТП, ще има засилено полицейско присъствие около училища, пешеходните пътеки в близост до тях и кръстовищата, където има струпване на деца, за да се осигури безопасното им пресичане и стигане до класната стая. Полицейските служители ще подпомагат безопасното пресичане на деца и възрастни хора по улиците с интензивно движение и извън училищните райони. При патрулиране, полицейските служители задължително ще предприемат мерки при забелязване на неправилно и рисково движение на деца по улиците, като ги извеждат от платното за движение, предупреждават ги и им дават указания за правилно поведение

  • Инспекторите от Детска педагогическа стая, съвместно с регионалния инспекторат на МОМН и общинските структури “Образование” ще изготвят графици за изнасяне на беседи за пътна безопасност пред учениците от началния курс от униформени служители на “Пътна полиция”. Беседите ще съдържат обсъждане на конкретни пътни злополуки с деца, настъпили на обслужваната територия.

Вирни се горе