Започва събирането на експонати за бъдещия "Музей на гайдата" в с. Стойките

Започва събирането на експонати за бъдещия "Музей на гайдата" в с. Стойките

Музей на гайдата ще се създаде в с.Стойките, съобщиха от местното читалище. Сбирката, посветена на родопската каба гайда, ще се експонира в родното село на основателя на “100 каба гайди” Апостол Кисьов и на мнозина от гайдарите в известния оркестър. За създаване на музея е определена зала в читалището.

Село Стойките е център на родопската гайдарска традиция, която има своите ярки проявления в лицето на десетки гайдари, чието майсторство се уважава и помни. Каба гайдата е обичан музикален инструмент и съпровожда семейните, родовите и селищните празници. От Стойките е и фолклористът Апостол Кисьов, който през 1961 г. създава, ръководи и дирижира прочутия оркестър „Сто каба гайди“. Ядрото на това уникално музикално формирование е от стойченски свирци.

По инициатива на Организационния комитет на Националния гайдарски събор „Апостол Кисьов“ започва събирането на експонати за бъдещия Музей на гайдата – село Стойките. Залата на читалищната сграда, в която е предвидено да се подреди музеят, вече е ремонтирана. Уважаеми родолюбиви българи и ценители на българското фолклорно богатство,

Молим Ви, да дадете своя принос в събирането на културните ценности, които ще намерят място в бъдещата експозиция, а те са:

Гайди

Чанти за съхранение на гайда

Инструментариум за изработване на гайди

Заготовки за изработване на гайди

Традиционни костюми /или отделни елементи от тях/ на гайдари, а и на известни певци и певици

Снимки на гайдари от различно време, които ще се преснимат от професионален фотограф и ще Ви бъдат върнати.

Записи – на хартия и звукови, на различни гайдарски истории, които можете да разкажете.

Добре е към всеки предмет да има описание: от кого е изработен, на кого е принадлежал, в какъв период от време е ползван. Това ще бъде историята на всеки експонат към колекцията, която ще се подреди в Музея на гайдата. Надяваме се да подкрепите родолюбивата инициатива. Предметите ще се събират в Народно читалище „Пробуда-1903“ от секретаря на читалището – г-жа Мария Пичурова.

С уважение:

Мария Кисьова

Председател на Народно читалище „Пробуда-1903“

Контакти:

Председател, Мария Кисьова – моб. тел. 0878 655 652

Секретар, Мария Пичурова – моб. тел. 0878 655 659

Вирни се горе