Започва национална превантивна кампания на полицията “ЗИМА”

 Започва национална превантивна кампания на полицията “ЗИМА”

През настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия и главно за ПТП с пешеходци. Аварийноста нараства, като относителният дял на загиналите пешеходци достига до 30 % от всички убити при ПТП. Увеличават се злополуките и поради неизправни и нерегулирани фарове, съчетано с неправилното движение на пешеходци по тъмно. Друг негативен фактор е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места, включително и на най-уязвимите участъци, пешеходни пътеки и кръстовища, отсъствие на хоризонтална маркировка в населените места и извън тях. Основна предпоставка е намалената светла част от денонощието, при запазена висока интензивност на движението на МПС и пешеходци във вечерните и сутрешните часове, по тъмно. Нараства и броят на произшествията с неподготвени за зимата автомобили – движещи се с износени и летни гуми на мокри, заснежени и заледени настилки.

През предходния зимен период (01.12.2012г. – 30.03.2013г.) на територията на област Смолян са възникнали общо 233 пътнотранспортни произшествия. От тях тежки са били 22 ПТП с 28 ранени участници в движението. Най-много ПТП са възникнали през миналата зима на територията на община Смолян – 120 ПТП, от които 16 тежки с 22 ранени; в община Чепеларе са възникнали 56 ПТП, от които 1 тежко с 1 ранен; в общ. Девин – 18 ПТП, само с материални щети; в общ. Доспат – 13 ПТП без пострадали. Най-малко пътнотранспортни произшествия са възникнали на територията на общините Борино, Баните и Неделино – по две само с материални щети.

Най-честите причини за възникване на пътнотранспортни произшествия през изминалия зимен период са били: 1) шофиране с несъобразена скорост с пътните и други условия; 2) неправилни маневри (най-често неспазване на дистанция, неправилно движение назад и навлизане в насрещното движение); 3) отнемане на предимство. 52 пътнотранспортни произшествия са станали с млади водачи – 24 ПТП с водачи на възраст от 18 до 20 години и 28 ПТП – с водачи на възраст от 21 до 24 години.

През зимата в област Смолян управлението на МПС трябва да се извършва с особено внимание и съобразена скорост по високите и сенчести места, където дори при сухо време сутрин и вечер обикновено има поледени участъци, а при снеговалеж – и по всички участъци от уличната мрежа и от републиканската пътна мрежа със стръмен наклон – път II-86 в отсечката от бензиностанция “Петрол” до к.к. Пампорово, пътя гр. Смолян – к.к. Пампорово в участъка от храм “Св. Пантелеймон” до чешмата на СБА, пътя връх Рожен – с. Соколовци, както и гр. Мадан – прохода Печинско. През есенно-зимния период опасни са участъците от пътя, където има течаща вода или нападали листа по пътното платно. С повишено внимание е добре водачите да шофират по пътя гр. Смолян – прохода Превала, заради неизкърпената пътна настилка.

► С цел ограничаване предпоставките за тежки ПТП през есенно – зимния период с рисковите групи участници в движението /пешеходците, водачите с малък и лисващ практически опит за движение при есенно-зимни условия, с управляващите неподготвени за сезона и с неизправни осветителни системи автомобили/, и поради необходимостта от насочване вниманието на водачи и пешеходци към специфичните рискови фактори за пътни злополуки, за времето от 05.11. до 25.11.2013 г, включително, в област Смолян, както и в цялата страна, ще се проведе традиционната операция на полицията “АКЦИЯ “ЗИМА”.

По време на акцията ще се извършва активен контрол на изправността на осветителните системи и светлоотразителната сигнализация на пътните превозни средства, включително и на велосипеди, превозни средства с животинска тяга, селскостопанска техника и др., както и спазването на задължението по ЗДвП от страна на велосипедистите да носят светлоотразителни жилетки в тъмната част от денонощието, извън населените места и при намалена видимост. Ще се извършва активен контрол и за спазване на правилата за безопасно пресичане от пешеходците и за отдаване на предимство на пешеходците от водачите на пешеходните пътеки, като ще се налагат ефективни санкции.

По време на акцията и през целия есенно-зимен период ще се извършва засилен контрол за технически неизправности на МПС, създаващи предпоставки за ПТП при есенно-зимни условия /износени гуми, неизползване вериги за сняг при въведено задължение/ и ще се взема отношение с налагане на санкции по ЗДвП. Съвместно с представители на общините и кметствата ще се извърши оглед на уличното осветление в населените места и ще се изготвят предписания към съответните ръководства на органите на местното самоуправление за осветяване на най-невралгичните места от уличната мрежа с повишена опасност за ПТП с пешеходци – улични отсечки, райони на спирки на обществения транспорт, пешеходни пътеки, кръстовища, подлези. Ще се извърши оглед на повредите на пътните платна, липсващата и неизправна вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка, създаващи реални предпоставки за ПТП, и ще се изготвят предписания за отстраняване на повредите и сигнализиране на местата с най-голяма опасност за ПТП през есенно-зимния период.

Вирни се горе