Започва форум „Живите човешки съкровища – духовен фактор за опазване и социализиране културното наследство на България”

Започва форум „Живите човешки съкровища – духовен фактор за опазване и социализиране културното наследство на България”

Рeгионалният експертно-консултантски и информационен център „Читалища”, Смолян организира съвместно с Министерство на културата в сградата на Областна администрация – Смолян от 10.00 ч. на 26, 27 и 28 март 2014 г. провеждането форум на тема: „Живите човешки съкровища – духовен фактор за опазване и социализиране културното наследство на България”. Форумът е предназначен за над 100 читалища от област Смолян и страната, чиито интереси са насочени към включването им в Национална система ”Живи човешки съкровища България” 2014, съобщи Недялка Мачокова, ръководител РЕКИЦ ”Читалища” Смолян. Демонстрирането на многообразен спектър от елитен опит на номинации от световни шедьоври и национална представителна листа е възможност за разширяване формите на следващ диалог.

Настоящият форум насочва вниманието към включването в: Национална система ”Живи човешки съкровища”, България-2014 г.;

Балкански фолклорен фестивал „Неделински двуглас”2014;

Европейска верига фестивали ”Цветна Европа”;

Проект-„Родопите –цветната градина на Орфей”и др., като част от поредица събития в Европа, посредством разнообразни прояви с образователен, културен и туристически характер

Насърчаване дейности за проучване и съхранение на културното наследство, като мощно средство за културен диалог и устойчиво развитие чрез подпомагане на платформите за сътрудничество и връзките между работещите в сферата на културата. Целта е съхраняване на знанията и умения за нематериалното културно наследство, което има важно историческо и художествено значение за България и тяхното предаване на след- вашите поколения.

Вирни се горе