Започнаха масови проверки за пушенето в заведения

Започнаха масови проверки за пушенето в заведения

Гратисният период за пушенето в заведенията свърши. Здравните инспектори вече проверяват дали се спазва новата наредба, която влезе в сила преди половин месец. Според нея стена трябва да разделя непушачите от пушачите в заведенията, в търговските и административните сгради, както и в закритите части на гари и летища, припомня БНТ.

Собствениците на барове и ресторанти, които са под 50 кв. м, трябва сами да решат дали може да се пуши в тях. Проверяващите инспектори ще бъдат придружавани от полиция. Глобите за физически лица, нарушили наредбата са до 300 лева, а за едноличните търговци – до 1500 лева.

Прогнозите на инспекторите след първия ден на проверки са, че нарушителите ще бъдат доста повече от изрядните собственици на заведения.

В Испания от 2011-а влезе в сила нов закон срещу тютюнопушенето – един от най-строгите в Европа. Той забранява пушенето във всякакви затворени обществени пространства като барове, ресторанти и дискотеки. Забранено е също да се пуши на детски площадки, край болници и училища дори на открито. Забраната все пак не важи за откритите места в университетските комплекси. Нарушителите на забраната ще трябва да плащат глоби до 600 евро.

Вирни се горе