Започна традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

Започна традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

Пътна полиция стартира традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 1 юни – Международния ден не детето, Пътна полиция стартира традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Тя се провежда в продължение на повече от 20 години и в рамките й биват организирани беседи по безопасност на движението по пътищата с учениците, провеждат се редица специализирани полицейски операции и се създава организация за засилено полицейско присъствие и контрол на движението по пътищата в районите на учебните заведения в дните на официално закриване на учебната година.

Инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция” към ГД „Национална полиция” изрази надежда обединените усилия с традиционни и нови партньори на инициативата да дадат положителни резултати за гарантиране сигурността на децата. „В оставащите дни до края на учебната година, с разпореждане на главния секретар на МВР, училищата в цялата страна ще бъдат подсигурени с полицейско присъствие, ще бъдат обезпечени всички питейни и увеселителни заведения, в които деца ще се събират да отпразнуват приключването на учебната година. В периода 15-30 юни за гарантиране сигурността на децата ще бъдат ангажирани служители на пътна, охранителна и криминална полиция”, уточни инспектор Ботева. Тя допълни, че съвместно с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” към МТИТС и с Регионалните управления по образование и тази година е планиран обмен на информация за подготвяните през лятната ваканция организирани екскурзии с деца. Ще бъдат извършвани проверки за техническа изправност на автобусите, с които те ще бъдат превозвани.

С водачите на превозните средства ще бъдат провеждани инструктажи и проверки за недопускане управлението на автобуси под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози. Във всеки един от ваканционните месеци е заложено провеждането на специализирани полицейски операции с различна тематика. Те ще бъдат съобразени и с графика на специализираните акции, организирани от Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL, за засилени проверки за спазване на скоростните режими. Вниманието на пътните полицаи ще бъде насочено за подпомагане на трафика към курортните комплекси. Ще бъдат изготвени писмени предупреждения към собствениците/управителите на фирми, осигуряващи атракции с търговска цел в курортните комплекси, за непредоставяне на моторни превозни средства на неправоспособни, включително на малолетни и непълнолетни.

При проверки по пътищата на страната пътните полицаи стриктно ще следят за използването на обезопасителни колани/каски от водачи и пътници на всички места в МПС, както и за обезопасителни/специални системи (столчета, седалки) при превозване на деца.

Вирни се горе