Започна традиционна акция на полицията: “ВАКАНЦИЯ! ДА ПАЗИМ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НА ПЪТЯ!”

Започна традиционна акция на полицията: “ВАКАНЦИЯ! ДА ПАЗИМ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НА ПЪТЯ!”

Областна дирекция на МВР – Смолян създава условия за безопасност на движението на децата през летните ваканционни дни:

На територията на ОД МВР – Смолян се организира провеждането на традиционна акция на полицията “ВАКАНЦИЯ! ДА ПАЗИМ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НА ПЪТЯ!” за времето от 1 юни до 31.08.2017 г., съобщиха оттам.

Според статистическите данни от сектор „Пътна полиция“ – Смолян за периода 01.06-31.08.2016 г. на територията на ОД МВР – Смолян са възникнали общо 3 тежки ПТП с 4 ранени деца под 18-годишна възраст: 1 – водач на велосипед и 3 – като пешеходци, участници в движението по пътищата.

За първите 4 месеца за 2017 г. пътнотранспортния травматизъм и пътните инциденти с деца са: 2 тежки ПТП с 2 ранени деца, като пътници в МПС.

Получена е информация от училищните ръководства за планираните празненства за края на учебната година и са координирани действията между органите на полицията и училищните ръководства за безпроблемното им провеждане.

Проведени са заключителни беседи по безопасност на движението по пътищата с учениците от прогимназиалния етап на средното образование (от 5-7 клас) и първи и втори гимназиален етап на средното образование (от 7-9 клас). На децата са дадени конкретни препоръки за използване на безопасни места за игра, управление на велосипед, както и за правилно поведение като пешеходци и пътници в пътни превозни средства. Разяснени са административнонаказателната и наказателната отговорност по отношение управлението на моторни превозни средства от неправоспособни непълнолетни. По време на беседите се обсъждат конкретни ситуации и пътни злополуки с деца, настъпили на територията на ОД МВР – Смолян. В беседите участват и инспектори от детските педагогически стаи от РУ, като се използват нагледни средства и материали по безопасност на движението по пътищата.

Организирани са участия в родителски срещи с кратки беседи за отговорността на родителите за безопасността на децата като участници в движението по пътищата, особено през предстоящата лятна ваканция.

На територията на ОД МВР – Смолян през месец юни е планирано провеждането на СПО на 15 и 30 юни 2017 г. в рамките на акцията. Това са дните, в които са планирани ученически празненства за края на учебната година в различните възрастови групи, както и в дните, в които официално се закрива учебната година. През месеците юли и август е планирано СПО, насочено към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства и деца, и контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.

Засилено е полицейското присъствие и контролът на движение по пътищата в районите на учебните заведения в дните на официално закриване на учебната година за прогимназиален и гимназиален етап на основното и средното образование. Осъществен е контакт с кметовете на общините, в които има сили от общинска полиция, с цел включването им в превантивните действия. Акцентира се върху спазване на въведените ограничения в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; управлението на двуколесни превозни средства от неправоспособни водачи, от малолетни и непълнолетни; използването на защитни каски, обезопасителни колани и системи за превозване на деца, като при неспазване се прилага ЗДвП.

Осъществено е взаимодействие и координация с органите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" при Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, регионалните структури на управленията по образованието и училищните ръководства, с цел планиране на съвместни действия за обезпечаване сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. Извършени са проверки на техническата изправност на автобусите и инструктажи на водачите за недопускане управлението на автобуси под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, при провеждането на екскурзии. При установяване на нарушения се предприемат съответните законови мерки.

Полицейските и младши полицейските инспектори от РУ на ОД МВР – Смолян са проучили в малките населени места собствениците на мотопеди, на които са съставени полицейски разпореждания по Закона за Министерството на вътрешните работи за недопускане предоставянето на МПС на неправоспособни, на малолетни или непълнолетни лица. След издаването на разпореждане по чл. 65 от ЗМВР при установяване предоставяне на МПС на неправоспособни водачи спрямо собствениците да се предприемат мерки съгласно Закона за движението по пътищата. Мерките се прилагат и по отношение на собственици на мотоциклети, автомобили, трактори или други МПС, за които е известно, че предоставят управлението на МПС на неправоспособни, малолетни или непълнолетни лица. Законът за движението по пътищата да се прилага и спрямо неправоспособните непълнолетни, навършили 16 години, установени да управляват МПС. В случаите, при които възпитателните мерки, наложени по чл. 13 от Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, не са постигнали целения възпитателен ефект и непълнолетният нарушител повторно е установен да управлява МПС, се издава и връчва наказателно постановление с цел недопускане на пътни инциденти по вина на деца-водачи;

Извършен е контрол на собствениците/ управителите на фирми, осигуряващи атракции с търговска цел в курортните комплекси за непредоставяне МПС на неправоспособни, включително на малолетни и непълнолетни лица, като на нарушителите да се налагат санкции;

Полицейските служители от сектор „Пътна полиция“ при всяка проверка на автомобили/двуколесни МПС, задължително следят за използването на обезопасителни колани/каски от водачи и пътници на всички места в МПС, както и за обезопасителни/специални системи (столчета, седалки) при превозване на деца. При установяване на нарушение се взима отношение по ЗДвП. Преди потегляне на МПС полицейските служители устно предупреждават водача и всички пътници в присъствието на контролните органи да поставят обезопасителните колани/каски;

При връчване на свидетелства за управление на нови водачи задължително е включена и темата за ефекта от ползването на обезопасителните колани/ системи за превозване на деца и защитните каски, както и за налаганите санкции за нарушения на водачите и пътниците. Като се акцентира и върху проблема с отнемане от водачи предимството на пешеходци, като се изнасят статистически данни.

Вирни се горе