Замфир Манчев от Смолян сред достойните българи

 Замфир Манчев от Смолян сред достойните българи

Премиерът Орешарски награди достойни българи

“В съвременния комерсиален и егоистичен свят проявите на добрина и състрадателност са все по-дефицитни, като че ли обичаме да говорим повече за лошите примери, а не за добрите. Хората, които са номинирани за достойни българи, показват как въпреки трудностите всички ние можем да бъдем по-добри, а с това и обществото ни да бъде по-единно, към което толкова много се стремим и което все ни убягва”, посочи премиерът.

“Примери като тези на достойните българи заслужават уважение и ме карат да се чувствам горд, че съм българин. Благодаря на тези хора, които доказаха, че можем да бъдем и по-добри в съвременното общество.”

Тържествената церемония, на която бяха обявени имената на 24-ма достойни българи за 2013 г., бе в Националната художествена галерия. Вестник “24 часа” организира тази кампания от 2002 г., а от 2007 г. в нея се включи и БНТ. Тази година инициативата се подкрепя от Мтел.

Замфир Манчев от Смолян сам намира води, каптира ги и строи чешми със собствени средства. Построил е и дървен мост. Той взриви залата с думите си: “Благодаря не само за наградата, но и на онези, които са ме поканили. Колко чешми съм направил досега – нека като текат, да измиват греховете на всички наши хора, защото всички сме грешни, нека да загасят мъките, да ободряват сърцата.”

Просълзен, той призна, че е радостен не само за наградата, а и за това, че е почетен. Чак на 77 години ме споменават. “Сума народ е пил от тая вода, която съм извадил по нашенските камъни, халал да им бъде на тия хора, дето я пият от мене – да са живи и здрави и животните, и хората. А тези, които са решили на стари години да ме споменат, Господ да ги награди с най-милото, най-драгото, най-ценното и всички да дочакат като мен да имат 7 правнуци, и те да се радват, както ние сега се радваме”, каза Замфир Манчев.

Вирни се горе