Зам.-министър Стаматов в Смолян: Задачата на образованието е да формира креативно мислене

Зам.-министър Стаматов в Смолян: Задачата на образованието е да формира креативно мислене

Тържествено беше открита днес в РДТ „Николай Хайтов” международната олимпиада по астрономия, на която община Смолян е домакин. В нея ще вземат участие 79 състезатели от 16 държави : Армения, Бангладеш, България, Китай, Чехия, Италия, Корея, Киргистан, Литва, Индия, Румъния, Русия, Швеция, Тайланд, Украйна.

Задачата на образованието е не само да формира знания, но и да развива креативното мислене и любовта към науката на учениците. С тези думи зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов откри XXI Международна олимпиада по астрономия в Смолян. За пръв път България е домакин на Олимпиадата, в която ще вземат участие 79 ученици от 16 страни.

Пред младите астрономи Стаматов обясни, че астрономията, като всяка наука, е територия на смелите и дръзки хора, които могат да променят света. „Вярвам, че сте точно такива и за пореден път имате възможността да изявите своя талант в науката“, обърна се той към учениците.

Олимпиадата ще се проведе в три тура – теоретичен, практически и наблюдение, в обсерваторията в Рожен. Участниците ще бъдат разпределени в две групи – младша възраст (до 16 г.) и старша възраст (до 18 г.).

Отборът на България в Олимпиадата се състои от осем състезатели: трима от младша възраст, двама от старша възраст и трима допълнителни участници. Допълнителните участници са носителите на златни и сребърни медали от предходната Oлимпиада в руския град Казан, която се проведе през 2015 година. Подготовката на отбора ни беше осъществена от Ева Божурова от астрономическа обсерватория „Н. Коперник“ – Варна, Захари Дончев и Алексей Стоев от БАН, както и от Никола Каравасилев от СУ „Св. Кл. Охридски“. На откриването днес Ева Боржурова беше категорична, че основната цел на Олимпиадата е децата да се опознават и сприятеляват, а не на всяка цена да си съперничат за победата.

От общината и Регионалното управление на образованието в Смолян са подготвили и развлечения за учениците. Те включват посещения на Момчиловата крепост, Ягодинската пещера, планетариума в Смолян. Участниците в Олимпиадата ще посетят и Националното училище по фолклорни изкуства в Широка Лъка, за да научат за българските обичаи и култура. Програмата на Олимпиадата включва също провеждане на традиционни вечери на талантите. На 12 октомври ще бъде официалната церемония за награждаване на победителите.

Вирни се горе