Зам.-министър Добрев: Ако се плати на миньорите може да не се прекрати концесията на Горубсо Мадан

Зам.-министър Добрев: Ако се плати на миньорите може да не се прекрати концесията на Горубсо Мадан

Ако в 30-дневен срок концесионерът на „Горубсо-Мадан” изплати осигуровките и заплатите на служителите, има възможност да бъде спряна процедурата по прекратяване на концесията. Това заявил заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, съобщи агенция „Фокус”.

Дали сме 30-дневно предизвестие, както е по концесионния договор, за прекратяване на концесията. Прекратяването на самата концесия не е едностранен акт от страна на министъра, а става с решение на Министерски съвет, така че, междувременно трябва да се предприемат действия по решение на Министерски съвет в посока прекратяване на концесията. Ако в този 30-дневен срок концесионерът изплати както осигуровките, така и заплатите на хората, тогава ние имаме възможност – да прекратим тази процедура по прекратяване на концесията. Имало е неплащане на концесионни такси, обяснил още Добрев.

На 1-ви март, малко преди да започнат протестите, ние сме изпратили друго писмо до концесионера, с 14-дневен срок, в който той да издължи концесионното възнаграждение за втората половина на миналата година. С предупреждение, че ако не го направи, ние ще спрем действието на концесионния договор, и той няма да може да работи. Няколко дни след като това писмо е получено от концесионера, той е изплатил концесионното възнаграждение – мисля, че беше на 7-ми март. Концесионното възнаграждение, което дължеше, и което е изплатил, е около 92 – 93 хиляди лева, добави зам.-министърът.

Желаещи да поемат концесията със сигурност ще се намерят. Хубавото обаче е – или сегашният концесионер да изплати заплатите, или междувременно, този концесионер да постигне споразумение с друг, който да поеме задълженията и отговорностите. В противен случай, ако стигнем до прекратяване на концесията, този акт на прекратяване може да бъде обжалван. Дори и след като влезе в сила прекратяването на концесията, ние трябва да стартираме търг за отдаване на тази концесия, което отнема време, и има опасност хората да останат без работа”, допълни Делян Добрев.

Вирни се горе