Зам.-министър Атанаска Тенева: Ще успеем ако работим заедно за развитието на българското образование

Зам.-министър Атанаска Тенева: Ще успеем ако работим заедно за развитието на българското образование

В поредица от срещи премина работното посещение на зам.-министъра на образованието и науката Атанаска Тенева в Смолян. Основен акцент в него беше дискусията с директори на средни училища и професионални гимназии и представители на общините от Смолянска област по темата за реализирания до момента държавен план-прием и състоянието на професионалното образование. В задълбочен анализ старши експертът по професионално образование в РИО – Смолян, инж. Нина Алексиева представи състоянието, тенденциите и перспективите пред професионалното образование в Смолянска област, а директорите имаха възможност да споделят пред зам.-министър Тенева своите проблеми. Очерталата се тенденция на отлив на млади хора от професионалното образование е характерна за цялата страна. „Затова ръководството на МОН смята, че трябва да обърнем особено внимание в този момент на перспективите пред развитието на мрежата от професионални гимназии, защото си даваме сметка, че това е най-пряко свързано с потребностите на обществото и реализацията на младите хора”, коментира пред журналисти зам.-министър Тенева.

„Трябва да сме наясно какви са потребностите на пазара на труда, каква е демографската ситуация, за да прогнозираме развитието на училищната мрежа. Обсъждаме промени в Закона за професионалното образование и обучение, които са свързани безспорно с привеждане на по-добро съответствие на предлаганите професии с потребностите на пазара на труда. От друга страна си даваме сметка, че трябва да има защитени професии, защото може да няма интерес към корабни и минни специалности, но държавата винаги ще има нужда от такива специалисти. Така че трябва да има ангажимент за защитеност на тези професии. Разбира се, от гледна точка на по-добрата връзка между професионално образование и практическо обучение, можем да говорим за едни стажантски програми в реални производствени условия. Това е свързано с дуалния модел на професионално образование, което се обсъжда в момента включително с нашите партньори от Швейцария, Германия, Австрия. Може би си струва да говорим за модулна организация на работа в професионалните училища, за да може тази организация да следва възможността за стаж. Нашият проект, който в момента се реализира и ръководи от МОН, за студентските и ученическите стажове и практики показва, че има големи възможности в това отношение”, обясни зам.-министърът.

Коментирана беше и темата за делегираните бюджети на училищата. Зам.-министър Атанаска Тенева каза, че в момента задачата е да се обезпечат 8-те процента увеличение на учителските заплати, защото се е очертал недостиг от близо 6 милиона лева за страната. По принцип се дискутира възможността за промени в прилагането на този модел на финансиране на училищата. „Най-съществения критерий, в който можем да търсим промяната, е обвързването на делегирания бюджет и единния разходен стандарт с постиженията на учениците, учителите и училището”, каза Тенева.

Зам.-министър Тенева беше впечатлена от изключително малкия брой на отпаднали от училищата в Смолянска област ученици – само 7 и го определи като своеобразен рекорд. „Обяснение” на високите резултати от национално външно оценяване, постигнати от смолянските деца, каза че ще търси в подробните доклади и анализи, които вече подготвя Регионалният инспекторат по образованието. Началникът на инспектората Иван Муцевски още веднъж подчерта, че това се дължи на свитата ножица между малки и големи училища и вниманието, което се обръща на постиженията на всяко едно учебно заведение в областта.

Преди срещата с директорите зам.-министърът на образованието и науката посети ПГТТ „Христо Ботев” в Смолян и участва в тържеството, организирано съвместно от ПМГ „Васил Левски” и Общоградски комитет „Васил Левски” по повод 176 години от рождението на Апостола. Атанаска Тенова се срещна и с областния управител Димитър Кръстанов и кмета на Смолян Николай Мелемов.

Вирни се горе