Заключително мероприятие по националната програма „Работа на полицията в училищата“

Заключително мероприятие по националната програма „Работа на полицията в училищата“

Вчера в РДТ „Николай Хайтов“ се проведе заключително мероприятие по националната програма „Работа на полицията в училищата“ – състезание –викторина с деца от петите класове от всички училищата в община Смолян.

Организатори на мероприятието са ОДМВР-Смолян и Община Смолян. Националната програма „Работа на полицията в училищата“ стартира през 2000 година и има за цел засилване на присъствието на полицейските служители в учебните заведения и запознаване на децата с теми, които ще доведат до намаляване на противообществените прояви и престъпления, извършвани от малолетни и непълнолетни и повишаване на тяхната сигурност и безопасност. Инспекторите от ДПС при РУ – Смолян работят по Програмата от 2001 година, като за тези 17 години са подготвили хиляди деца и са им помогнали да изградят модели за безопасно поведение и реакция в опасна ситуация, както и уважение към реда и законността. Програмата е всеобхватен инструмент за обща превенция на деца и намира много добър прием от страна на родители, училищни власти и общественост. Работата по програмата създава у децата модели на безопасно поведение и им помагат да изградят умения за разрешаване на конфликти.

Официалните гости – зам.-областният управител Адриан Петров и зам.-кметът Марин Захариев приветстваха участниците и изказаха благодарност към служителите на полицията за работата с децата. И двамата изразиха задоволството си, че в резултат именно на близостта на полицията с децата те растат спокойни и в безопасна среда. Директорът на ОДМВР-Смолян ст.комисар Н.Димов благодари на всички за ползотворната работа и доброто сътрудничество и даде старт на оспорваната надпревара.

В състезанието взеха участие представители на петите класове на 10 училища от общ. Смолян: СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Смолян; ОУ „Проф. Д-р Асен Златаров“ гр. Смолян; ОУ „Стою Шишков“ гр. Смолян; ОУ „Юрий Гагарин“ гр. Смолян; ОУ „Иван Вазов“ гр. Смолян; СУ „Отец Паисий“ гр. Смолян; ППМГ „Васил Левски“ гр. Смолян; ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Момчиловци; ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Смилян; ОУ „Стою Шишков“ – с. Търън. Те мериха сили във викторина по пет теми:

Подаване на сигнал за престъпление като служители от специализирано тактическо звено за бързи действия при ОДМВР – Смолян инсценираха извършването на грабеж и след подаване на сигнал от учениците, извършителят бе установен и задържан. Другите игри бяха да играем безопасно, безопасно управление на велосипед, пъзели на пътни знаци, безопасност в интернет. На първо място се класира отборът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Смилян. Втори класира отборът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Момчиловци, а трети – отборът на ОУ „Иван Вазов“ гр. Смолян. Победителите получиха плакети, игри и много награди. Всяко училище в община Смолян получи награда от ГДНП, Сектор „Детска престъпност“. Всички петокласници от училищата в община Смолян получават от ОДМВР – Смолян и Община Смолян ключодържатели на Националната програма „Работа на полицията в училищата“ и брошури със съвети за „Безопасна ваканция“, подготвени от ИДПС при РУ – Смолян.

Вирни се горе