Забраняват чалгата на Рожен

Забраняват чалгата на Рожен

На Роженския събор няма да се допусне да звучи чалга. Ако някой от 15-те ресторанта си позволи да пусне такава музика, ще му бъде спирано електрическото захранване. Това съобщи на среща с медиите днес Симеон Караколев от Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България“ и един от организаторите на мащабното събитие. “Чалгата е забранена, на събора ще звучи само автентична българска музика – фолклор", допълни Караколев.

Вход и паркинг на събора няма да се плаща, категорични бяха организаторите.

Президента на България Росен Плевнелиев ще открие официално в петък националния събор на народното творчество и животновъдство “Рожен”, като потвърждение са изпратели представители на осем дипломатически мисии у нас, сред тях Венецуела, Кувейт, Южна Африка, Южна Корея и др. В откриването на събора ще участват 400 гайдари, ансамбъл „Родопа“, кукери, музикантите и танцьорите на музикалното училище в Широка лъка, Космическите гласове на България, а Валя Балканска и гайдарят Петър Янев ще пеят и свирят заедно с млади таланти. В рамките на мащабното събитие ще има изложение на 300 животни от 30 породи, а над 200 кучета ще участват в международно изложение на българско овчарско куче. Ще се демонстрира производството на мляко и сирене от преди пет века и как се произвежда сега с мобилни мандри. Ути Бъчваров пък ще готви с местен майстор-готвач родопски ястия, а трима изявени "Мастер шеф“ ще покажат своите кулинарни способности. Всички бази за настаняване в цялата област вече са резервирани, пълен е и палатковия лагер от 40 декара на поляните, каза Караколев.

И през трите дни на събора от 13.20 часа на всички сцени ще звучи право българско хоро, като идеята е на него да се хванат възможно повече хора. Очакванията са на хорото да се хванат 30-40 хиляди човека, което е много внушително, без да се стремим да правим каквито и да е рекорди. Ще има и дронове, които ще заснемат от въздуха играещите на хорото, неговата дължина и атмосферата от събора, обясни Карколев.

7 565 са участниците, които ще се изявят във Фолклорния конкурс, от всички фолклорни области на България. Поради големия брой заявки, се наложи поставянето на четвърта сцена, както и удължаване времетраенето на конкурса. На Роженските поляни тази година ще се надпяват 315 певчески групи и 25 ансамбъла. За сравнение: през 2000 г. те са били 150, през 2006 г. – 220. Нараснал е значително броят и на танцовите състави. Тази година те ще са 110, докато през 2000 г. са били едва 15, а през 2006 г.–20 на брой. 261 индивидуални изпълнители ще представят песни от различни фолклорни области на България. Към тях се прибавят и 30 дуетни изпълнения. 12 оркестъра са заявили желание за участие в конкурса.

Организаторите – община Смолян и „Рожен- наследство в бъдещето” призовават хората да ползват автобусите до Роженския събор, които ще тръгват на всеки 30 минути от кв.Устово.

Община Смолян финансира събора с 30 000 лв., община Чепеларе 15 000 лв., а община Баните с около 5 000 лв., осигурявайки едната сцена, каза метът на общината Николай Мелемов.

За охраната на събора ще се грижат около 90 частни охранители и 200 полицаи.

Вирни се горе