За втора поредна година се проведе конкурса "Читател на годината"

За втора поредна година се проведе конкурса "Читател на годината"

След успеха на първото издание, Столична библиотека и зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация, организираха за втора поредна година конкурса „Читател на годината“. Целта на конкурса е да насърчи четенето сред всички възрасти и така да допринесе за изграждането на читателски навици.

Инициативата обхваща читателите на регионалните библиотеки в страната, които имат централна роля за подобряване на уменията за четене.

По регламент, всяка една от регионалните библиотеки, участващи в инициативата, следва да излъчи измежду своите читатели носител на отличието „Читател на годината 2016” на базата на най-голям брой заети книги през тази година. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от евродепутата Мария Габриел.

Регионална библиотека – Смолян на базата на своята електронна система за обслужване на читателите излъчи следните резултати: С най –много прочетени книги за 2016 година са:

  1. Боян Василев Симеонов – 214 книги

  2. Марин Димов Мирчев – 183 книги

  3. Катя Василева Савова -172 книги.

В групата читатели до 14 години класирането е следното:

1.Деница Елтимирова Чокова – 106 книги

2.Ани Владимирова Колаксъзова – 77 книги

3.Мария Манолова Стефанова – 76 книги

Първият читател на годината Боян Симеонов получава и наградата на Мария Габриел – посещение на Европейския парламент в Брюксел. Отличието ще бъде връчено на 21 януари от 12.00 ч. в Дома на Европа на официална церемония за цялата страна.

Всички номинирани получават грамота, едногодишен абонамент за услугите на библиотеката и книга.

Вирни се горе