В областта ще се проведе общински кръг на националната викторина „Да запазим децата на пътя”

В областта ще се проведе общински кръг на националната викторина „Да запазим децата на пътя”

В девет общини на Смолянска област на 18 февруари за първи път ще се проведе общински кръг на националната викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя”. Той се организира с дейното участие на СБА – Смолян, с председател Костадин Перпериев. В него ще участват ученици във възрастовата група от V до VIII клас, а листовките ще съдържат въпроси от учебното съдържание, изучавано в часовете по безопасност на движението.

Според постъпилата в Регионален инспекторат по образованието – Смолян информация, от община Смолян заявки за участие са подали отбори от 9 училища, в общините Рудозем, Чепеларе, Доспат и Мадан в общинския кръг ще участват по 3 отбора, в общините Девин, Баните и Неделино – по 2 отбора, а в община Златоград – 5 отбора. Определени са и училища – домакини на провеждането на викторината, а въпросник-листовките се подготвят и осигуряват от СБА – Смолян. За жури във всяка община са поканени представители на РПУ, инструктори и представители на общинските комисии по безопасност на движението.

Отборите – победители от общинския кръг на викторината „Да запазим децата на пътя” ще участват в областния кръг, който ще се проведе през м. април т.г. Тогава ще бъде излъчен участникът от Смолянска област в националния етап на викторината, който ще се състои в периода 14-16 май в гр. Бургас. Миналата година в националната викторина „Да опазим децата на пътя” област Смолян беше представена от отбора на ОУ „Стою Шишков” – гр. Смолян, който завоюва второ място сред участниците от цялата страна. Националната викторина по безопасност на движението „Да опазим децата на пътя” е част от Националния календар на МОМН за извънкласни дейности за учебната 2012/2013 г. и допринася за изграждането у учениците на умения и навици за действие в условията на пътното движение и формиране на култура за безопасно поведение на пътя.

За първи път тази година, освен общински, се провежда и училищен кръг на викторината за ученици от I-ви до IV-ти клас, а резултатите от него ще се обобщят в РИО – Смолян.

Вирни се горе