За първи път в Смолян – задочна форма на обучение в гимназиален етап!

За първи път в Смолян – задочна форма на обучение в гимназиален етап!

През последните години в България се отчита висок процент на незавършилите средно образование. В резултат на това големи групи хора остават в периферията на обществения живот и са допълнително затруднени в интеграцията си. В община Смолян не са завършили средно образование повече от три хиляди души в работоспособна възраст. От следващата учебна година Първо СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Смолян открива задочно обучение, за да се удовлетвори обществено значимата потребност за достъп до образование. Желаещите да учат получават възможност да завършат средно образование, като съчетават професионалните и семейните си ангажименти с продължаващо обучение, което увеличава шансовете им за трудова заетост. Задочното обучение включва учебни занятия и изпити, които са концентрирани в сесии, както и самостоятелна подготовка съгласно училищния учебен план. По време на присъствените занятия се прави обзор на съдържанието по съответния учебен предмет и се дават насоки за самостоятелната подготовка за изпитите. Обучението се извършва в две сесии за всяка учебна година и е присъствено само по време на сесиите.

Според различни изследвания задочниците предприемат обучението си с по-голям жизнен опит. Те проявяват по-висока степен на отговорност и готовност за учене, което е свързано с осъзнаването, че им е необходимо да направят или да научат нещо, което ще подобри живота им.

Възрастните учащи са мотивирани да продължат да учат, защото работодателите изискват диплома за завършено средно образование. Средното образование е перспектива за по-добра работа, по-голяма заплата и др. По-активните мотиви на възрастните обаче са вътрешни: потребността от самоуважение, по-голяма самоувереност, признание, по-добро качество на живота и др. Желаещите да продължат да учат имат възможност да се запишат още сега. Документи ще се приемат до 15 септември 2015 г. в канцеларията на Първо СОУ. Представят се свидетелство за завършено основно образование и документ за самоличност. Обучението е напълно безплатно.

От Ръководството на СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Смолян

Вирни се горе