За опасност от горски пожари предупреждават от пожарната

За опасност от горски пожари предупреждават от пожарната

ОПАСНОСТ ОТ ГОРСКИ ПОЖАРИ! –

предупреждават от Регионална Дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян

Повишаването на температурите до екстремни стойности през последните дни доведе до бързо нарастване на риска от възникване на пожари в земеделските и горски територии. Очакваните и през следващите седмици високи летни температури, в комбинация с извършването на стопанска дейност и посещение на горите с цел туризъм, може да създадат предпоставки за възникване на пожари в горските територии.

От началото на тази година до месец юни на територията на страната са регистрирани 90 горски пожара, с обща площ 3 600 дка. За 2015 година общият брой на възникналите пожари е 429. Засегнати са 43 128 дка, като от тях само 1667 дка са опожарени от върхов пожар. Причините за възникване на горски пожари в 97 % от случаите е човешко действие или бездействие и проявена небрежност.  От РД ПБЗН-Смолян припомнят на гражданите, че е в сила заповед на областния управител за пожароопасния сезон в горите, който продължава до 30.11.2016 г. По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии.

Експертите от смолянската регионална дирекция припомнят основните правила за пожарна безопасност през летния, пожароопасен сезон и да бъдат особено внимателни при палене на огън сред природата, включително и в земеделски земи. Това се налага заради високите температури на територията на страната и свързания с това висок риск от възникване на горски пожари.  Основни правила за пожарна безопасност, които  трябва да се спазват:  • При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно осъществяване на връзка и сигнализиране на телефон 112; • Забранено е паленето на стърнища, суха трева и слама по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност, намиращи на разстояние 100 м от горския фонд;  • Забранено е  хвърлянето на не загасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения;  • Забранено е  изхвърлянето на стъклени бутилки – дефекти по тях могат да създадат ефекта на лупа и да предизвикат запалване на суха растителност; • Да не се извършват ремонт на автомобили и транспортна техника в съседство с горските територии и да не се допуска буксуване на автомобили по горските пътища.

Вирни се горе