За девети път Регионален исторически музей Смолян ще се включи в европейската инициатива „Нощ в музея”

За девети път Регионален исторически музей Смолян ще се включи в европейската инициатива „Нощ в музея”

За девети пореден път Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян ще се включи в 12-то издание на европейската инициатива „Нощ в музея”, което тази година се провежда на 21 май (събота) 2016 г., съобщи Златка Петрова – главен уредник в РИМ „Стою Шишков” – Смолян.

Гражданите и гостите на града ще могат да видят разнообразна програма, организирана от музейната колегия. Тя започва в 18.00 ч. с връчване на почетни грамоти на дарителите на Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян. Общия брой на дарителите за периода май 2015 – май 2016 е 15. Това са: Община Смолян – за принос във въвеждане на мобилни информационни технологии в управлението на музейните дейности. За принос в обогатяване на музейните фондове на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян получават дарителски грамоти смолянчаните: д-р Тодор Пелтеков и Анастас Марински дарили носията и лични вещи на известния родопски гайдар Атанас Иванов (по-известен като бай Тасо); г-жа Дора Иванова-дъщерята на известния родопски гайдар Атанас Иванов, която предаде на съхранение в музейните фондове неговата богатата колекция от грамоти, дипломи, отличия и награди от регионални и национални фестивали, събирани в продължение на десетилетия от семейството му. Други дарители, които в продължение на години даряват и през миналата 2015, която беше юбилейна за музея те бяха отличени с грамота “заслужил дарител“ са г-н Дечо Камишев, родственик на известния родоповед Стою Шишков и автор на книгата „Шишковият род от Устово“; Атанас Янков от Чепеларе дарил исторически документи; г-н Марин Мръвков- дарил ценни етнографски тъкани; доц. Елена Меракова дарила божигробска реликва (сувенир); г-жа Катерина Нинова дарила историческа карта и г-н Тодор Николов дарил богослужебни книги. За първи път през изтеклия период РИМ „Стою Шишков“ – Смолян получи дарения от родолюбиви граждани и от други градове на България.Сред тях най-значимо е дарението-графика „Орфей“ на известния великотърновски художник Христо Панев. Той е член на Межденародната академия за изкуство „Нова ера“ под егидата на ЮНЕСКО.

Един от утвърдените имена на българската съвременна живопис и носител на престижни международни и наши награди и отличия. Останалите дарители са : Йордан Янински от София, Стефка Христова и Иван Ширев от с. Дъбене, община Карлово и Атанас Ташев от с. Отец Паисиево, област Пловдив. Имената на всички дарители ще бъдат публикувани на сайта на музея. На всички дарители отново голям поклон и чрез вашата медия да приканя отново, всички които искат за поколенията да се съхранят историческите свидетелства да споделят и дарят, и с това да обогатяват фондовете на смолянския музей. След награждаването на дарителите танцово студио „The One“ – Смолян, с ръководител Златина Щонова, ще представи своя концерт–спектакъл от 19.00 до 20.00 ч. След 20.00 часа посетителите ще имат възможността да гледат филмите: „Цар Самуил в битка за България“, „Момчил – митове и легенди“, „Приключения и празници в Родопите“, „Екзарх Български – Стефан I“, „Тракийско и византийско културно наследство в Родопите и Северното крайбрежие на Егейско море“, „Музикална пътека през Родопите“ и „Забравеният герой от Родопската Шипка“. От 18.00 до 01.00 ч. вратите на РИМ „Стою Шишков” – Смолян ще бъдат широко отворени за безплатни посещения на постоянната експозиция „Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни” и временните изложби: „Върви народе възродени“ към познание, духовно съвършенство, европейско единение“; „Първи национален преглед на музейния плакат – Смолян 2015“ (изложба на наградени и селектирани плакати на български музеи и галерии, със специалното участие на РИМ „Стою Шишков“ и музеи в побратимените на Смолян градове Кишпещ (Будапеща), Унгария; Зул, Германия и Въру, Естония) и „Горски приказки разказват Родопите“.

Вирни се горе