За Деня на народните будители областният изпрати поздравителни адреси до училища, читалища и културни институции

За Деня на народните будители областният изпрати поздравителни адреси до училища, читалища и културни институции

Областният управител инж. Димитър Кръстанов изпрати поздравителни адреси по случай Деня на народните будители – 1 ноември, до всички училища, читалища, културни и просветни институции на територията на област Смолян. В навечерието на общонародния празник поздравления бяха отправени и към двете дружества на Съюза на българските журналисти в Смолян. В поздравленията областният управител честити на всички най-светлия и български празник, „белязал оцеляването на нашата нация през вековете”. По-нататък в обръщението си той им пожелава вяра и кураж по пътя на просветата. „Нека всяка ваша стъпка е развитие и напредък за цялото ни общество” се казва още в поздравителния адрес.

В област Смолян са регистрирани 93 читалища, като две от тях са новооткрити през тази година – едно в община Рудозем и друго в с. Чавдар, община Доспат. В областта функционират още 453 школи, клубове, състави и кръжоци, а самодейците наброяват 6 369 души. През настоящата година читалищата инициират и организират редица интересни и емблематични празници, сред които са Фестивалът на дивите цветя в Родопите, ХІІ Международно гайдарско надсвирване в с. Гела, Родопски здравен събор и празник на народното творчество и занаятите в с. Могилица, Балкански фолклорен фестивал в Неделино и др. В осъществената от читалищата културна дейност се включват 50 фестивала, 378 концерта, 468 чествания и 30 обучителни форми.

През 2014 за първи път от години читалищата в област Смолян получиха сериозна финансова подкрепа в размер на 186 500 лв. за допълнително целево подпомагане на тяхната дейност. Средствата са вложени за извършване на частичен ремонт по сградите на читалищата, вътрешен интериор на сценичните и библиотечни пространства, за художествено-творческата дейност и попълване на библиотечния фонд, както и за техническо оборудване, библиотечен и друг специализиран софтуер.

Вирни се горе