За 28-ми пореден път честваха “Пустове” в Райково

понеделник, 11 март 2019 г.

За 28-ми пореден път от възстановяване честването на народната традиция “Пустове”(“Сирни заговезни”) вчера от 18.00 часа Народно читалище “Орфееви гори-1870” – Смолян, кв.Райково организира общоградски празник, който допринесе за съхраняването и развитието на народните обичаи и е изключително тачен като народно веселие обичай от жителите на града.

В концертната програма взеха участие читалищните формации: оркестър“100 каба гайди”, клуб “Зевзек”, Младежки театър „Ирис“, смесен битов хор и солисти, детски танцов състав, младежка танцова формация и концертен състав на клуб “Хоро”. На този ден се благославя за здраве и берекет на всички раждани в първия пролетен празник, съобщи Цеца Илиева -секретар на читалище “Орфееви гори-1870”- гр.Смолян, кв.Райково.

Лумна и “Орада” (ритуален огън), която запали “кабадалията” /големец/, който след наддаване по установената вече традиция откупи правото си да я запали за здравето и благоденствието на всички. В този огън – символ на светлината, на зараждането на нов живот и пречистването се изгоря символично “злото” (чучело).

Богът на виното и плодородието Дионисий също уважава обичая, корените на който идват от древността. Култът към гръцкия бог Дионисий – бог на виното, плодородието и веселие е преминал и у българите, като векове наред е останал да живее в цикъла на календарните обичаи – кукерските и карнавалните игри. Обредността е свързана със стопанството и семейството. Този ден – “Сирни заговезни”, или “Пустовете”, българинът посвещава на прошката, на тая най-благородна човешка проява. Ден, в който по-младите целуват ръка на по-възрастните, изричайки думите: “Прощавай!”, а им отвръщат: “Простено да ти е и от мен, и от Бога!”

“Пустовете” на площадното пространство пред Народно читалище “Орфееви гори-1870”- гр.Смолян, кв.Райково продължи с много хора и веселие. Следващото хоро е чак след 40 дни – на Великден.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009