Юбилеен концерт-бенефис 70 години Валя Балканска

Юбилеен концерт-бенефис  70 години Валя Балканска

НАПИСАНО ОТ ВАС

24 май е светъл ден за българите. Тогава празнуваме деня на славянската писменост и култура, деня на Св. Св. Кирил и Методий. В този ден великата народна певица Валя Балканска празнува и своя 70 годишен юбилей в зала 1 на Родопски драматичен театър в Смолян. Залата не бе достатъчна, за да побере всички зрители, посетители и почитатели на космическата певица. Стотици и хиляди хора се събраха, за да уважат и почетат народната ни гордост Валя Балканска.

Тя е личност, която слави страната ни навред и на шир. Асоциация на името Валя Балканска е песента, която ще се помни най-малко 60000 години както на Земята, така и в Космоса, а именно „Излел е Дельо хайдутин”. Като домакин на своя бенефис, тя посрещна всички гости в зала 1 на РДТ като изпя куплет на една народна родопска песен. Публиката я посрещна с уважение и аплодира развълнувано. Специални гости на коцерта бяха кметове, общински представители, приятели, роднини и най-важните хора за певицата – нейното семейство. Самият концерт означаваше едно голямо „Благодаря” към нея, едно голямо „Обичаме те” от нейните колеги и приятели в музиката. Ансамбъл „Родопа”, гайдарски състав „101 каба гайди” при НЧ „Христо Ботев-1871г.“ -гр. Смолян с ръководител Костадин Илчев, нейният приятел и колега Петър Янев, народната певица Златина Узунова, шоумените Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев и символът на джаз музиката в България – Васил Петров, са само част от хората, които свиреха, пяха, танцуваха и зарадваха Валя Балканска. В продължение на 2 часа всички присъстващи изпълваха с аплодисменти зала 1 на РДТ. Атмосферата беше изпълнена с вълнение, публиката – с признателност, а Валя Балканска – с песен. Концертът беше едно уникално изживяване както за самите участници и публиката, така и за самата народна певица. Народната песен за пореден път обедини и сплоти смолянчани. А на празник като този – 70 години от рождението на Валя Балканска- народната песен означава всичко!

Денят на 24 май завърши с един блестящ празник за голямата певица Валя Балканска. Светлият ден беше отбелязан с празнични концерти. А бенефисът на голямата Валя Балканска беше идеалният завършек на празника. Нека народната песен продължи да звучи така искрено! Нека народната песен бъде чута така, както Валя Балканска я е изпяла- от сърце и душа, с дълбоко чувство на привързаност и отдаденост!

Кристина Владимирова Худ.р-л на ДМФ „Щурче” и ВГ „Ро-войс” Към НЧ „Христо Ботев -1871”

Вирни се горе