Явор Гечев в Пампорово: Първият вариант на новата Програма за развитие на селските райони ще е готов до края на годината

Явор Гечев в Пампорово: Първият вариант на новата Програма за развитие на селските райони ще е готов до края на годината

Няма да има забавяне в изготвянето на новата Програма за развитие на селските райони и България ще спази всички срокове. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на Националния форум на планинските общини, който се проведе в Пампорово. „ След една седмица ще сме готови с първия вариант на цялата финансова рамка на новата ПРСР, която ще бъде предоставена за обсъждане”, заяви зам.-министър Гечев, обявиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Приоритет за държавата през следващия рамков период ще са малките стопанства. За тази цел се предвижда отделна подмярка, която да е предназначена само за малките земеделци, така че те да не се конкурират с по-големите производители. Това е от особено значение за планинските общини, тъй като основната част от селските стопани там са малки и до тях трудно достигат средства за финансиране. Явор Гечев допълни, че министерството предвижда и мерки, с които да подпомогне селските стопани, които отглеждат малко на брой животни. Основна насока в това отношение е да им се позволи да продават до 80% от произведеното от тях мляко. Ще се търсят и варианти за засилване на производството на традиционни домашни продукти от мляко, които да могат да се продават директно от стопаните. По този начин се скъсява веригата и се дава възможност на малките производители да са в контакт с потребителите.

Акцент в новата ПРСР ще е и биоземеделието, което предлага много добри възможности за производство на скъпи и качествени продукти за износ и за родния пазар. Териториите на планинските общини имат отлични природни дадености за развитието на биоземеделие и това е добър шанс за местните земеделски стопани.

В заключение ресорният зам.-министър каза, че в момента се водят разговори между МЗХ и Министерството на регионалното развитие, така че през новия програмен период (2014-2020) да не остават населени места без финансиране, както се случи през изминалите седем години.

Вирни се горе