Втори ден жега

 Втори ден жега

Втори ден синоптиците очакват времето да бъде изключително горещо от началото на лятото. Температурите ще се повишат с още 1-2 градуса в сравнение с вчера.

Преобладаващите максимални ще бъдат между 38 градуса и 43 градуса, в София – 38-39 градуса. Едва привечер в Северозападна България ще се появи и ще се усили вятър от северозапад, с който ще започне да нахлува хладен въздух. Слънчево и много топло ще е времето в планините.

Слънчево и горещо ще е по Черноморието. Ще духа слаб вятър от юг – югоизток. Максималните температури на въздуха ще са между 32 и 36 градуса. Температурата на морската вода е 26-27 градуса, вълнението на морето – 2-3 бала.

Лекарите препоръчват хората да избягват престой на открито, особено в обедните часове, да носят шапки, светли и леки дрехи, да поемат достатъчно течности, плодове и зеленчуци. Препоръчително е да не се употребява алкохол.

Освен това разликата между температурата на помещение с климатик и външната температура не трябва да е повече от 10 градуса, предупреждават експерти. При влизане в автомобил трябва да се отворят прозорците и по възможност да се проветри.

Резкият “преход” от топло към студено и обратно, при температурна разлика над 10 градуса, може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Първите признаци на слънчевия и топлинния удар са зачервена и суха кожа, липса на потене, липса на слюноотделяне, човек не може да преглъща. Възможно е да се появи световъртеж, промени в зрението, гадене, главоболие и повръщане.

При необходимост по всяко време може да се потърси квалифицирана помощ на тел. 112.

Вирни се горе