Втората вечер на Последованието на Жениха бе в храм „Св. Висарион Смоленски“

Втората вечер  на  Последованието на Жениха бе в храм „Св. Висарион Смоленски“

На 26 април в смолянския катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ продължи четенето на Последованието на Жениха – едно от най-покайните богослужения на Страстната седмица. С благословението на Пловдивския митрополит Николай второто богослужение Πocлeдoвaниe нa Жeниxa бе отслужено от архиерейския наместник Смоленския eпиcĸoп Bиcapиoн. Заедно с Негово Преосвещенство съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и свещеник Иван Марински от храма. Помагаха иподяконите Илия, Красимир, Емил и певци.

С траурна тържественост бе изнесена от олтара иконата на Христовите страдания, за да могат пред Честния образ на Жениха трикратно да се поклонят духовници и миряни. Последните великопостни дни, особено по време на богослуженията, са време на духовни изпитания, на скръб и покаяние, засилване на вярата ни в Христа.

В края на служението слово произнесе епископ Висарион, в което се казва: „Боголюбиви отци, възлюбени в Господа братя и сестри! Тази вечер припомняме притчата за Десетте девици. Тя е свързана с древния обичай младоженците да бъдат посрещани от девойки, носещи запалени лампади. Иисус Христос е представен в притчата като жених на Църквата и според неговите пророчески думи е дошло време, когато Женихът трябвало да се отнеме от сватбарите, т. е. когато Христос трябвало да бъде хванат и предаден на мъчение. Поуката от притчата е ясна: ние трябва да бъдем винаги готови да посрещнем Небесния Жених Господ Иисус Христос при второто Му славно пришествие, защото не знаем кога то ще стане. Трябва да бъдем готови и за смъртния час, защото и той ненадейно ще дойде като нощен крадец. Особено пък трябва духовно да бодърстваме в тия дни на Господните страдания. Младоженецо Христе, направи ни участници заедно с мъдрите деви в Твоето Небесно царство и ни причисли към избраното Твое стадо, защото си благ и човеколюбив! Амин!“

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Георги Гаджев

Вирни се горе