Всеки трети притеснен за кредитите

Всеки трети притеснен за кредитите

1/3 от българите, теглили кредити се притесняват, че няма да могат да погасяват навреме вноските си по тях.

Това стана ясно от изследване на МБМД, представено от Мира Радева по време на първия социален форум под надслов:“Социалните последици от икономическата криза: Предизвикателства и възможни решения“, предаде БГНЕС

Проучването е направено сред 1200 души и обхваща месеците март и май 2009 година. Най-често кредити теглят хора със средно образование, като около половината от тях са от частния сектор, сочат данните. Средният размер на жилищния кредит през март 2009 година е бил 45 217 лева, а през май той е намалял до 34 000 лева.

Потребителските кредити за същия период обаче са се увеличили от около 5 600 лева през март до 6 500 – през май.

Едва 1/5 от българите смятат, че финансовата криза няма да ги засегне. Всяко пето българско семейство има някаква степен на задлъжнялост, сочи още проучването.

В Източна Европа настъпва втора вълна на кризата, причини за която са кредитния натиск и недостатъчната конкурентоспособност на малките и средни фирми, каза Александър Томов, председател на Българска социалдемокрация, в рамките на дискусията, цитиран от БТА.

Задлъжнялостта на българските фирми расте, като общата им задлъжнялост през 2011 г. ще достигне 290 млрд. лева, каза Томов, като се позова на изследвания на големи международни банки, официалната статистика и икономически анализатори.

Ние имаме стабилен фиск и банки, но тежко състояние на реалния сектор, каза Томов. Според него 42 на сто от всички фирми, регистрирани по закона за ДДС, са в затруднено положение, по информация на собствениците им.

Вирни се горе