Все повече българки не искат да са майки

Все повече българки не искат да са майки

Трябва да се коригира обществената нагласа, че държавата е длъжна да се грижи за децата. Ролята на държавата е да контролира родителската отговорност, смята проф. Марта Сугарева от Института за населението и човека към БАН.

Тя изнесе доклад, посветен на семейството, на научната конференция “Семейството като ценност в глобализиращия се свят”, организирана от единственото двуезично списание на турски и български език у нас “Юмит” ("Семейството").

Пред участниците в конференцията в НДК проф. Сугарева заяви, че структурата на семейството в България се е променила заради масовата трудова миграция през последните 20 години.

Емигрантите оставят своите деца, които се отглеждат от бабите и дядовците им. Те не могат духовно и емоционално да възпитат внуците си и обществото трябва да оказва по-голяма подкрепа на тези деца, смята проф. Сугарева.

Ниската раждаемост се дължи не само на застаряващото население, а и на еманципацията на жените, както и на ефективната контрацепция, посочи проф. Сугарева. Така постиндустриалният период също е променил облика на семейството.

Проф. Сугарева отбеляза и появата на феномена отказ от родителство, който все повече жени у нас заявяват заради посвещаване на кариерата си или липса на подходящ партньор.

Българките се еманципират много по-рано от жените в Западна Европа, отчете професорът.

Модерното семейство изживява криза, подчерта д-р Мухарем Атлъг от фондация “Журналисти и писатели”.

По думите му, все по притеснително е, че всеки втори брак завършва с развод, а децата се отглеждат от един родител.

Вирни се горе