Връщаме часовника с час назад в неделя

Връщаме часовника с час назад в неделя

И тази година, в последната неделя от месец октомври, България ще премине към зимно часово време. Връщането на стрелките с час назад ще стане на 30 октомври, в 4:00 ч. сутринта. Смяната се извършва по едно и също време във всички европейски страни, които прилагат лятното и зимното часово време.

Естествено, повечето хора сменят часовника още в събота вечер и печелят един час повече за отмора и забавления. Преминаването към зимното часово време тази година съвпада с втория тур на изборите у нас за президент, а на места и за кмет и общински съветници. По закон, избирателните секции отварят в 6:00 ч. сутринта с изключение на тази, които имат специално разрешение от ЦИК да започнат час по-рано. Това се допуска в случаите с по-големи избирателни райони. Членовете на изборни комисии, както и всички, които планират да гласуват рано е добре да имат предвид промяната на времето и да превъртят часовника още от вечерта.

Всъщност, връщането на часовника с час назад означава синхронизиране с официалното астрономическо време. Системата с въртенето на стрелките е въведена за първи път в Германия по време на Първата световна война и е обоснована с икономическия ефект от спестяването на разходи за осветление чрез изкуствено увеличаване на светлата част от деня с преместването на часовника час през пролетта. В България, както и повечето страни с умерен климат в Европа това става в последната неделя от месец март. У нас преходът от зимно към лятно и обратно към зимно часово време е въведен още през 1979 г. Това лято Русия и Украйна обявиха, че вредите от преходите са повече от ползите и отмениха системата, но ние все още продължаваме да следваме централно-европейската директива.

Вирни се горе