Връчиха наградите "Библиотекар на годината" и "Библиотека на годината"

Връчиха наградите "Библиотекар на годината" и "Библиотека на годината"

За четвърта поредна година областната управа на Смолян връчи призовите награди „Библиотека на годината” и „Библиотекар на годината”

На 10 май по повод предстоящия Професионален празник на библиотекаря, в Регионална библиотека „Николай Вранчев” – гр. Смолян бяха връчени годишните награди „Библиотека на годината” и „Библиотекар на годината”.

Заместник-областният управител Андриян Петров поздрави всички просветни дейци и библиотекари от свое име и от името на областния управител Недялко Славов: „Денят 11 май е историческа дата в календара на българската култура. За щастие той се превърна в Професионален празник на тези, които служат на писменото слово, като го съхраняват и разпространяват с идеята то да пребъде. Българските библиотекари заслужават този ден на признание, защото да бъдеш библиотекар в България не е просто професия и препитание, а призвание, на което си отдаден. Благодаря Ви за неуморния труд., за всичкото което правите за развитието на библиотечното дело в област Смолян. Ако една книга е прозорец към света, то тук има отворени хиляди прозорци за хората от всички възрасти. Това е кауза, на която служим неотклонно през годините, независимо от политически и икономически кризи.”

Комисия, сформирана със заповед на областния управител, с председател зам.-областният управител Андриян Петров и членове Йорданка Вълчева – зам.-директор на Регионалнa библиотека „Николай Вранчев” – гр. Смолян, Димитър Кузманов – главен експерт „Транспорт, образование и култура” в Областна администрация Смолян и Дарина Славова – библиотекар – библиограф в РБ – гр. Смолян, извърши преглед на постъпилите кандидатури за областния конкурс за годишни библиотечни награди.

Кандидатурите за „Библиотека на годината” са:

Библиотеката при НЧ „Назъм Хикмет-1948” – с. Грохотно, община Девин

Библиотеката при НЧ „България-1937” – с. Могилица, община Смолян

Кандидатурите за „Библиотекар на годината” са:

Анелия Малинова- библиотекар вНЧ „България-1937” – с. Могилица, община Смолян

Минка Хаджиева – библиотекар в НЧ „ Орфей-1947” – с. Ерма река, община Златоград

Назлъ Караахмед – библиотекар в НЧ „Назъм Хикмет-1948” – с. Грохотно, община Девин

Росица Кичукова – библиотекар в ГБ „А. Страшимиров” – гр. Мадан

Комисията оцени кандидатурите по петобалната система и утвърдените Критерии за оценка в Процедурата за провеждане на конкурса.

След систематизиране и обобщение на получените индивидуални оценки,

Комисията реши:

  1. Присъжда годишна награда БИБЛИОТЕКА НА ГОДИНАТА на Библиотеката при НЧ „България-1937” – с. Могилица, община Смолян, с получени 25 точки;

  2. Присъжда годишна награда БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА в категория Общински библиотеки на Росица Кичукова – библиотекар в ГБ „А. Страшимиров” – гр. Мадан, с получени 25 точки;

  3. Присъжда годишна награда БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА в категория Читалищни библиотеки на Минка Хаджиева – библиотекар в НЧ „Орфей-1947” – с. Ерма река, община Златоград, с получени 25 точки.

Специалната награда на Регионална библиотека – Смолян за изключителен принос за работа с и в полза на местната общност за отстояване мисията на библиотеката, като третото място за всеки след дома, работата и учебните занятия получава – Библиотеката при НЧ „Назъм Хикмет-1948” – с. Грохотно, община Девин.

Йорданка Вълчева – заместник-директор на Регионална библиотека „Николай Вранчев” – гр. Смолян, от името на всички библиотечни служители, изказа благодарности за оказаната подкрепа и загриженост на областната управа на Смолян.

Вирни се горе