Христос Воскресе!

Христос Воскресе!

Християните отбелязват най-големия християнски празник – Възкресение Христово.

Възкресение Христово е най-голямото тайнство на християнската религия.

Стотици смолянчани се събраха пред храм „Свети Висарион Смоленски” тази нощ ,за да си вземат частица от благодатния огън да се поздравят с „Христос Возкресе”.

Великденското Пасхално богослужение започна в 23.30 ч. в храм „Свети Висарион Смоленски” и продължи до 3.00 ч.

Празничното богослужение по случай Възкресение Христово бе водено от Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.

Час по-рано архимандрит Висарион посрещна делегацията на Светия синод, водена от Негово Високопреосвещенство Пловдивдивския митрополит Николай на летище Пловдив и взе частица от божествения пламък, донесен от Божи гроб в Ерусалим.

Точно в полунощ с камбанен звън бе оповестено Възкресението. Стотици вярващи пред храма в Смолян се поздравиха с „Христос Возкресе” и „Воистина Возкресе”.

Според народните традиции през празничните дни се посещават родители и близки, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий – Христос.

На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината. Седмицата след Възкресение се нарича Светла седмица, защото Христос донася просветление за всички.

Екипът на Smolyannews.com честити празника на всички свои читатели и пожелава здраве,доброта и щастие!

Вирни се горе