Отбелязваме Световния ден на водата

 Отбелязваме Световния ден на водата

Световният ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март. Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси.

Инициативата за празнуване на Световния ден на водата се заражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие“, проведена в Рио де Женейро. Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. Денят се отбелязва официално от 1993 година.

Всяка година честването на Световният ден на водата е свързано с определен аспект на прясната вода. Тази година на фокус е темата „Подземни води“, а мотото на кампанията е „Подземни води – да направим невидимото видимо“ . Подземните води ще играят решаваща роля в адаптирането към изменението на климата. Трябва да работим заедно, за да управляваме устойчиво този ценен ресурс.

Водата не е обикновен търговски продукт, а наследство, което трябва да бъде опазвано и защитавано. Водата е в основата на живота на Земята. Качеството на живот пряко зависи от качеството на водата. Доброто качество на водите поддържа здрави екосистемите и следователно води до подобряване на човешкото благосъстояние и обратно – лошото им качество вреди на околната среда и човечеството.

Замърсяването е все по-голяма заплаха за качеството на водните ресурси. Човешката дейност през последните 50 години е отговорна за най-голямото замърсяване на водните ресурси в цялата история. Изчислено е, че над 2,5 милиарда души в света живеят без подходяща канализация. Снабдяването с чиста питейна вода и поддържането на канализация заемат централно място при борбата с бедността и подобряването на качеството на живот на милиарди хора.

Водата се свързва с всички аспекти на човешкото съществуване.

Водата е живот!

“ВиК” ЕООД – Смолян поздравява всички свои служители, клиенти и партньори.

Нека бъдем отговорни към водата, към природата, защото така ще бъдем отговорни към нас самите и бъдещите поколения!

Честит Световен ден на водата!

Вирни се горе