Влизат в сила Цифровите COVID сертификати на ЕС

 Влизат в сила Цифровите COVID сертификати на ЕС

От днес влиза в сила заповедта на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, с която той утвърди образците за Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за извършена ваксинация срещу COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

В заповедта под формата на приложения са посочени образците за Цифрови COVID сертификати на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за завършена ваксинационна схема, за незавършена ваксинационна схема и за завършена смесена ваксинационна схема.

Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу COVID-19, от медицинския специалист, приложил ваксината или от общопрактикуващия лекар.

Ваксинираните лица ще могат да свалят своя дигитален сертификат в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система – https://his.bg.

За всички извършени до днес ваксинации ще бъдат създадени Цифрови COVID сертификати на ЕС, като гражданите ще могат да ги получат по общия ред.

Вирни се горе