Владимир Уручев: Финансирането на ядрените изследвания трябва да продължи

Владимир Уручев: Финансирането на ядрените  изследвания трябва да продължи

Българският евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев взе участие в дебата за финансирането на ядрени изследвания по Рамковата програма на Евратом през 2012-2013 г.

Той наблегна на факта, че изследванията ще бъдат насочени към подобряване безопасността на ядрените съоръжения, към нови проучвания, които да доведат до увеличаване използването на ядрените технологии в медицината и към продължаващото развитие на съвременни научни и експертни знания в ядрената област, които да задържат европейските учени и инженери в Европа.

“Нашата сила е в иновациите, трябва да ги насърчаваме и развиваме, за да може Европа да остане водеща в новите технологии, които са с ясна добавена стойност”, посочи г-н Уручев.

Друг аргумент, изведен от българския евродепутат в подкрепа на финансирането бе, че само с негова помощ ще могат да бъдат продължени ключови за Европа научно-изследователски проекти, които ще допринесат за ефективното използване на ресурсите и за посрещането на краткосрочните и дългосрочните енергийни цели и екологични предизвикателства.

Владимир Уручев призова към последователност при изпълнението на ангажимента на ЕС към проекта за термоядрен синтез ИТЕР. “Важно е да не прекъсваме неговото финансиране, защото целим намиране на един от възможните бъдещи енергийни източници – едновременно безопасен, устойчив и нисковъглероден, безвреден за околната среда”.

Във връзка с това евродепутатът изтъкна, че мащабът на повечето проекти в областта на ядрените изследвания е такъв, че малко държави-членки биха могли сами да осигурят необходимите ресурси и експертиза.

Владимир Уручев посочи още, че ЕС трябва да продължи да инвестира в подобни научно-изследователски проекти и проучвания, защото ядрената енергия е и ще продължи да бъде част от енергийния микс на Съюза, и да има съществено значение за конкурентоспособността на европейската икономика, за намаляване емисиите на СО2, и сигурността на енергийните доставки.

Вирни се горе