Владимир Колачев: „Поне веднъж в живота си човек трябва да види Родопите от високо“

Владимир Колачев: „Поне веднъж в живота си човек трябва да види Родопите от високо“

Да полетиш над Родопите, над цялата земна суета, над страха и притесненията. Да погледнеш величествената планина, в която живеем от високо и да почувстваш еуфорията от неземната красота. Това преживява един млад човек от Смолян. Всички сме го виждали да лети и сме му се радвали. Поглеждаме нагоре и се усмихваме, сякаш и ние сме там. А той пък от своя страна споделя видяното в социалните мрежи, чрез снимки и видеоклипове.

Владимир Колачев е човекът, който се издига високо над всичко и над всички със своя мотопарапланер. Влади, както всички го знаят, е един от най-добрите фризьори в града. Хобито му обаче е свързано с един екстремен спорт – мотопарапланеризъм. Преди около 10 години, случайно или не, гледа клип в интернет – мотопарапланерист лети над планински склонове, а гледката под него е наистина въодушевяваща. „Тогава ми дойде идеята и аз да се захвана с този спорт. Свързах се с човека и той ми препоръча, като за начало да започна да летя безмоторно. Това е по-безопасно, а и ще се науча да познавам природата. Така стигнах до клуб за екстремни спортове „Тангра“ в Асеновград и преминах курс за парапланеризъм“, разказа Влади. Безмоторно лети около шест години, а от три години насам вече е с мотопарапланер. Във въздуха прекарва между 100 и 150 часа на година, зависи от метеорологичните условия и от свободното време. „Хубавото на този спорт е, че няма сезон. Позволява ли времето, отделям два-три часа и летя. Не трябва да има силен вятър. В Родопите е малко по-специфично, защото понякога при излитане е безветрие, но като се качиш на 200-300 метра вятърът може да е много силен. Сутрешните полети са по-стабилни“, отбелязва Владимир Колачев. По думите му най-добрата височина е около 2000 – 2300 метра или около 300–400 метра над релефа. Свободното въздушно пространство е 2900 до 3000 метра надморска височина. „Много е важно в този спорт да няма бързане. Необходими са уравновесеност, спокойствие и концентрация. Всяко бързане може да доведе до грешка, която, не дай си Боже, да се окаже фатална. Подготовката изисква около 30-40 минути, при силна концентрация“. Преди летенето формира маршрута си картографски – мери разстоянието внимателно, за да може да прецени до къде ще стигне горивото и в двете посоки – отиване и връщане. Най-рисковото летене е ниското, защото времето за реакция е по-малко и изисква да си много съсредоточен и концентриран. „В началото адреналина беше наистина голям, понякога дори чувах сърцето си, след като сложех слушалките. Може би заради страха, заради по-малкото умения. Сега вече адреналина е на заден план. Вече мога да изпитам насладата, спокойствието, еуфорията от гледките, които виждам“, разказва Влади. А Родопите са наистина неземно красиви, според него. „Вазов си го е казал, че който не е видял Родопите, не е видял България. То на земята е прекрасно, а в полет е неописуемо. Хубаво е човек поне веднъж в живота си да преодолее страха от високото и да види всичко това, защото си заслужава“, добавя той. И отправя призив към хората: „Не си изхвърляйте боклуците. Виждам ги в дерета, по периферията на язовирите…Не е приятно. Не проумявам защо го правят.“

В заключение Влади Колачев пожелава на всички да не падат духом в тези времена на несигурност, да бъдат борбени и да се опитват да си създават емоция, по техния си начин, защото тя ще им помага да вървят напред.

Снимки: Владимир Колачев

Вирни се горе