Вероучение сред природата и добри хора

Вероучение сред природата и добри хора

Група от Младежки православен център „Чисти сърца“ към катедрален храм „Св. Висарион Смолянски“ – Смолян, пътувахме до едно красиво, спокойно и малко селце в Родопите – село Момчиловци. С нас бяха учителките по вероучение Николина Жекина и Радка Георгиева. Макар и да беше ветровито, уникалната природа и чистата атмосфера тук докосна всеки един от нас. Посетихме параклиса „Св. Мина“ над селото, построен през 1990 г. от всеотдайни и вярващи хора от Жекинския род в селото, ръководени от Христо Жекин.

Отец Николай ни поздрави, поръси ни със светена вода и ни пожела здраве и благодат. Насладихме се на вкусно приготвения курбан сред природата.

Костадин Жекин, който отговаря за параклиса, разказа за създаването и поддържането на малкия, чистичък параклис с красив венец на входа. На въпроса на едно от малките дечица: ,,Свидетел ли сте на чудеса около вас?'', той отговори, че за него е чудо и благодат здравето и благополучието на семейството му и близките около него.

Преди да си тръгнем, се изкачихме до кръста над параклиса ,,Св. Димитър''. Гледката там беше чудесна! Заредихме се с емоция и усмивки.

Някои от децата споделиха своите чувства и емоции от пътуването: ,,Най-много ни хареса разходката до кръста и гледката. Бихме искали да отидем там отново и да има още позитивни емоции и нови поклоннически пътувания, които ни зареждат с Божия благодат." Разказаха още, че когато ходят на подобен вид пътувания, посещават църкви и манастири, научават нови неща и се покланят пред паметта на светците, учат се от техния пример.

Един от родителите, пътуващи с нас, сподели: ,,Чувствах се прекрасно с децата на толкова чисто и свято място. Спокойствието и удивлението на децата, които личаха в очите им, ме караха и аз да се чувствам така по детски. Усетих природата и обстановката наоколо някак непроменени и неосакатени от човешките ръце и сякаш времето е спряло.“

Ангелина Тихомирова, 18 г. ,

„Чисти сърца“ – Смолян

Вирни се горе