Велика събота е!

Велика събота е!

Днес е Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица, в който църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в ада. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Василиева Света Литургия.

През днешния ден се посещават гробовете на починалите близки, преливат се и се прекадяват. Раздават се боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Месят се и се пекат обредните великденски хлябове. Днес е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

На Велика събота в полунощ водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа “Христос Воскресе”, а отговорът на миряните е “Во Истина Воскресе!”

Днес ще бъде отслужена света литургия за причастие на тези, които са постили. На Великден светата божествена литургия в храм „Свети Висарион Смоленски” ще бъде извършена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион и свещеник Димитър Михайлов. В Смолян благодатният огън се очаква да пристигне към 21.30 часа. Той ще бъде донесен от Пловдив, а малко по-късно разнесен във всички храмове в Смолянската епархия.

Благодатният огън се смята за едно от чудесата на православното християнство. Всяка година на Гроба Господен и улиците в близост до него се стичат хиляди поклонници, за да станат свидетели на слизането на Благодатния огън, който се появява в отговор на молитвите на хилядите вярващи. Храмът е построен през ІV столетие на мястото, където е завършил земният път на Исус Христос.

Вирни се горе