Веднъж в годината се освещава мед и това стана днес, на 10 февруари

Веднъж в годината се освещава мед и това стана днес, на 10 февруари

В деня, когато Православната църква е отредила да се прославя св. свещеномъченик Харалампий Чудотворец – епископ Магнезийски, със света божествена Литургия и освещаване на мед, в смолянския храм „Св. вмчца Неделя“ богослужението бе тържествено и въздействащо за богомолците, дошли на празника. То бе отслужено от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион заедно със свещеника от храма иконом Запрян Шиков и отец Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в града. Техни помощници бяха иподяконите Валери и двамата Тодоровци. А благозвучното песенно озвучаване бе на църковния хор с диригент Росица Казалиева.

В центъра на храма още на Вечернята на 9 февруари на специално украсени масички с живи цветя бяха изнесени за поклонение иконата на св. Харалампий и частицата от светите му мощи, която се съхранява в олтара. През двата дни стотици вярващи преминаха да се поклонят. Оставени бяха за освещаване над 120 буркана с мед да „пренощуват“ в храма, а на Литургията да бъдат осветени за здраве и душевен мир. На всеки буркан имаше прикрепена свещ с имената на богомолците.

След светата Литургия, на която се възпоменават всеки път важните моменти от земния живот на Иисус Христос, включително и изкупителната му жертва в името на човечеството, и се изричат много и силни молитви, последва освещаването на меда. Архимандрит Висарион прочете специалната молитва с призив към Господа: „Ти, който правиш чудеса, който с действието на Светия Дух някога си благословил Израиля и си го насител с мед, източен от камъка, и сега погледни отгоре на това твое създание с небесното си благословение. Благослови и освети този пчелен мед и му дай всесъвършена действена благодат, та всеки, който вкуси, приеме или яде от него, да намери благополучно здраве и насита от тая храна, а така също да се изпълни от всяко друго благо.“ Над бурканите с мед бяха направени кръстни знамения, както и на принесените за здраве хлябове. Медът може да се ползва до другата година за лекарство, за успокоение и изцерение от недъзи, за избавление от всяко зло, което пък помага човек да укрепява вярата си. Архимандрит Висарион измоли мъченика Чудотворец по неговите молитви Бог да дарува мир и успехи на тази енория, този град и целия свят.

За неустрашимия Христов войн, сега бърз наш помощник от небето, говори иконом Запрян Шиков. Той припомни житието му и мъченическия му подвиг. Свещеномъченик Харалампий Чудотворец до последния миг от живота си, а той е починал на 113 години, не се страхувал да защитава пред езичниците Христовата си вяра и да я проповядва. Обгрижвал с любов и преданост голямото си паство. Не се повлиял, посочи иконом Шиков, от никакви дяволски внушения да се поклони на езическите идоли, дори след жестоки мъчения. Единствен Бог е самият Иисус Христос, изповядвал той. Това предизвикало вяра и надежда и много от хората му повярвали и приели Христа, но донесло императорската заповед да бъде посечен с меч. В предсмъртния си час се помолил за всички: “Господи, Ти знаеш, че човеците са плът и кръв. Прости им греховете и излей Твоята благодат над всички!” Предал своята душа и издъхнал преди да бъде посечен с меч в 198 година след Рождество Христово. На тебе се уповаваме, отче Харалампий, в българското ни Отечество да царува мир, телесно здраве и душевно спасение, завърши иконом Запрян Шиков.

Архимандрит Висарион се обърна към богомолците с пожеланието: „Възлюбени в Господа братя и сестри, нека ви е честит този празник и Божието благословение да бъде над всички вас, домовете ви и чадата ви!“

Последва песнопението „Многая лета“. Хората се разотидоха доволни с благословията и с осветените буркани мед за вкъщи.

Росица Примовска

Вирни се горе