Вечерня с Петохлебие даде началото на празника, посветен на св. великомъченица Неделя в Райково

 Вечерня с Петохлебие даде началото на празника,  посветен на св. великомъченица Неделя в Райково

В църквата „Св. вмчца Неделя” в Смолян, кв. Райково, на 6 юли вечерта архиерейският наместник на Смолянска духовна околия и предстоятел на храма Негово Високопреподобие архимандрит Висарион възглави тържествената Вечерня с Петохлебие по повод храмовия празник. С него съслужиха иконом Запрян Шиков от храм „Св. вмчца Неделя”, отец Васил Маджаров от храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ и отец Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“.

Пред иконата на светицата, украсена с венец от нежни бели цветя, както е украсена и цялата църква, духовниците изпълниха Акатиста на св. Неделя /възхвала с усилни молитви/, като част от него бе с коленопреклонно смълчаване от вярващите. Текстът е силен и буди умиление, наричайки светицата всевъзпявана: „Радвай се ти, която от детинство си намерила верния път. Озарена от Христовата любов. Разпространила светлината сред човеците. Умиление на молещия се. Вдъхновение за верните. Украшение на Църквата, многострадална света Недельо, благословена от Бога девица!“

Утре – 7 юли, събота, храмовият празник на църквата„Св. вмчца Неделя” ще продължи с тържествена св. Литургия от 9 часа, възглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. В празничното богослужение ще участват свещеници от Митрополията и от Смолянска духовна околия.

Росица Примовска

Вирни се горе