Вдигат вноската за пенсия с 3%, здравната остава 8%

Вдигат вноската за пенсия с 3%, здравната остава 8%

С 3 на сто се вдига вноската за пенсионно осигуряване, а здравната остава 8 процента, съобщи премиерът Бойко Борисов пред Българския лекарски съюз. Освен това, Борисов каза още, че заместник финансовия министър Владислав Горанов вече няма да е председател на Надзорния съвет на здравната каса.

Премиерът заяви, че ще се промени управлението на НЗОК, като ще влязат повече лекари, пациенти и синдикати. Директорът на касата обаче ще продължи да се назначава от парламента. По думите му няма как да се удовлетвори искането на лекарите бюджетът на здравната каса да се изведе от консолидирания бюджет на държавата. Той заяви обаче, че от сега нататък парите за здраве ще се харчат единствено и само за лечение. Според него от години с резерва на касата са се плащали пенсии – практика, въведена от трайната коалиция.

Премиерът и лекарският съюз са се договорили до 3 януари за болнична помощ да се платят 190 млн. лв., с което ще се покрият задълженията към болниците. 2,6 млрд. лв. ще бъде бюджетът на касата за следващата година. На срещата присъстваха бъдещият здравен министър Стефан Константинов, министърът на финансите Симеон Дянков и директорът на НЗОК Нели Нешева. Д-р Константинов посъветва лекарите да чуят премиера и председателя на съсловната си организация и да решат дали ще излязат на протест

Вирни се горе